Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира е типичния си евфемистичен стил необичайния трафик от автобуси в центъра на София преди извънредното заседание на парламента по актуализацията на бюджета.

„Не знам как тези хора са дошли, предполагам, не са дошли с кораби, защото София няма пристанище”, каза той, след като слезе при участниците в контрапротеста заедно с депутата и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Тази сутрин колони от повече от 50 автобуса паркираха по продължението на булевардите „Тодор Александров” и „Дондуков”, а пътниците от тях организирано се присъединиха към демонстрацията в подкрепа на правителството.

„Не съм изненадан от подкрепата, винаги съм смятал, че е опасно да се правят генерализирани оценки за едни или други протести. Това е нормално в едно плуралистично общество. Ние не сме казали една обидна дума срещу протестиращите, винаги сме казвали, че уважаваме правото на протест,” заяви още лидерът на ДПС.

Той припомни, че партията му се е разграничила от призивите „Турците вън!” прозвучали от площада в антиправителствените демонстрации и попита президента Росен Плевнелиев дали те са „симпатични като цяло”, каквото било определението на държавния глава за гражданските демонстрации от последните два месеца.

Коментарът му за срещата с гражданите беше лаконичен: „Мина нормално, поставиха въпроси, на които отговорихме.” Той е уверил гражданите, че философията, залегнала в актуализацията, че бъде разгърната в бюджета за 2014 г.

Лютви Местан критикува изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано направи сравнение между атмосферата в София и събитията в Египет, където през последните дни избухнаха сблъсъци между силите за сигурност и привържениците на сваления президент Мохамед Морси, взели живота на стотици граждани.

„Внушенията за Египет са проява за държавническа безотговорност. Препоръчвам на своите колеги да се въздържат от такива абсолютно произволни асоциации, защото това е наливане на масло в огъня,” изтъкна Местан.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите