„Да” на бонусите, но в рамките на правилата. Тази идея подкрепи президентът Росен Плевнелиев, като изтъкна, че българската администрация трябва да работи спокойно, да бъде добре платена и мотивирана.

За да се случи това обаче, в парламента трябва да се „коват” законови промени, които да се превърнат в гарант за стимул на служителите, посъветва държавният глава.

Поставеният ултиматум от премиера да бъдат върнати бонусите на високо управленско ниво неизбежно върна Плевнелиев към времето, когато беше регионален министър. На тази си длъжност той не се възползвал от възможността за допълнително материално стимулиране и „не взел нито лев”.

Близко до поговорката „След дъжд - качулка”, неговата наследничка Лиляна Павлова послуша премиерските наставления и преведе 1400 лева от допълнителните си облаги по сметката на финансовото министерство.

Нито взел, нито дължал

И понеже зависимостта „вземане-даване” кара света да се върти, държавният глава не пропусна да отбележи, че пари на държавата не дължи. "Бъдете сигурни, че нито аз, нито съпругата ми дължим лев данък на когото и да било. Ако някой твърди обратното, нека да го докаже", категоричен бе президентът. Обяснението бе наложително, след като според Столична община Юлияна Плевнелиева е пропуснала да си плати дължимите за миналата година налози за над 1500 лева.

Справката в регистъра освети президента като изряден, а той сам се нарече „много съвестен данъкоплатец”, който си пази всички документи от последните 20 години - и от Германия, и от Гърция, и от България.

Малко книжарници, много дискотеки

На фона на събитията от последните дни, Плевнелиев се възмути от факта, че в Студентския град няма книжарници и библиотеки за сметка на хилядите дискотеки и клубове. „Аз не съм против свободата и против денонощния режим на работа и удоволствие за студентите, но считам, че в Студентския град трябва да се възстанови баланса между учене и свободно време”, заяви президентът.

Като основен проблем там той отчете реституцията, която позволила на различни парцели да бъдат построени неконтролируеми заведения: „Те са частна собственост и държавата трябва много да внимава по какъв начин ще регулира този пазар”.

Според него решаването на проблема е неизбежно свързан с парламентарен дебат и въвеждане на законови промени.