Министерството на регионалното развитие първо откликна на призива на премиера да върне получените над заплатите бонуси.

Целият политически кабинет на МРРБ, включително и аз като бивш зам.-министър, сме върнали допълнителните възнаграждения, каза министър Лиляна Павлова. Павлова е превела 1400 лева по сметката, която Министерство на финансите разкри в БНБ, тази сутрин.

По думите й трябва да се говори за допълнително възнаграждение, което е записано в договора. Има клаузи – твърдо заплащане и допълнително възнаграждение и това е нормално, посочи министърът.
Павлова каза, че като министър не получава и няма как да получава бонуси. И отбеляза, че министерството е с нов екип.

Имала съм възможност да дам допълнително възнаграждение на някои служители, но всичко е по закон. Няма нищо извънредно, което да е раздавано като бонуси. Служители на ГРАО например са получили допълнително възнаграждение, каза Павлова.

Бонусите варирали от 600 до 1000 лева. Председателят на Управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров отново заяви, че служители й са взели средно по 50 лева през 2011 г. – общо 77 000 лева. Размерът не надминавал една брутна заплата, която е около 650 лева.

Двамата действащи заместник-министри и останалите членове на политическия кабинет на здравното министерство също върнаха допълнителните средства, които са получили през 2011 г. Те са преведени на обяд в сметката на финансовото ведомство.

Стефан Константинов не е вземал никакви допълнителни средства през миналата или по-миналата година, когато пое този пост, посочват от министерството.

Нямат и информация как е постъпила с бонусите третият заместник-министър Гергана Павлова, която беше отстранена от длъжност през миналия месец.

Днес изтича срокът за връщането на получените допълнителни възнаграждения. До края на работния ден те трябва или да бъдат върнати, или дарени.

Преди два дни премиерът Борисов нареди на всички министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и техните заместници да върнат или да дарят парите. И обяви, че ако някой не ги върне ще уволнява.

Вчера обаче премиерът уточни, че чиновниците, заети в администрацията трябва да запазят бонусите си, защото "би било елемент на популизъм” да бъдат накарани да ги върнат. Причината – работили с милиарди и за това да усвояваме повече пари от Брюксел.