Не можем да правим паралел между кабинета „Орешарски” и това, което прави кабинетът „Борисов 2”. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Цвета Караянчева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

Според нея изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев, че кабинетът „Борисов 2” се превръща в по-силен вариант на правителството на Пламен Орешарски, е емоционално.

Интересно беше изявлението на Кънев, че ще е в опозиция, а в РБ има петима-шестима министри.

Съдебната реформа, която сме започнали да правим, не е само в промяната на Конституцията. Предстои промяна на Закона за съдебната власт, електронното правораздаване, трябва да се продължи, подчерта тя.

Караянчева обясни, че всъщност от ГЕРБ са се отказали от „историческия компромис” по отношение на измененията в основния закон, за да може реформата да се случи.

Тя припомни, че разпределението 6:6 в прокурорската колегия на ВСС не се е подкрепяло нито от АБВ, нито от Патриотичния фронт. На заседанието на комисията за конституционните промени 8 бяха против, само ние и РБ го подкрепихме. Стана ясно, че има мнозинство от 107 души – РБ и ГЕРБ, и друго мнозинство от над 180 гласа. Ако не бяхме подкрепили предложението на АБВ, разделението на Висшия съдебен съвет нямаше на практика да се състои и тогава реформата отива в канала, обобщи Караянчева.

Тя изтъкна, че всички решения в сряда са взети с голямо мнозинство в парламента – между 180 и 214 гласа.

Караянчева изрази надежда, че управляващата коалиция ще се запази в настоящия си вид.

„Коалиционното споразумение, което е подписано от ГЕРБ и РБ, е подписано от петима съпредседатели. Надяваме се, че както г-н Лукарски, съпредседателите от другите политически сили в РБ ще вземат конструктивно решение и ще останат в правителството”, подчерта зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя посочи, че съжалява за оставката на правосъдния министър Христо Иванов, и определи решението му като емоционална прибързана стъпка, но подчерта, че това е личен негов избор.

Когато има оставки в едно правителство, това води до съответните трусове, малко или много работата на правителството се смущава, отбеляза тя. За всеки един министър бихме съжалявали, допълни Караянчева.

Няма никакви настроения в ГЕРБ срещу министри, увери Цвета Караянчева. Нямаме желание да има абсолютно никакви смени. Нека да помислят и да направим така, че правителството да се запази с участието на РБ, призова отново Караянчева.

Тя не се нае да коментира дали ако част от РБ се оттегли от властта, от ГЕРБ са склонни да продължат да управляват с АБВ, ДПС и ПФ, или предпочитат предсрочен вот. Ако се наложи в някакъв момент да се извиват ръце и да се правят предложения, които са недопустими, в крайна сметка е по-добре да отидем на избори, заяви тя. Караянчева обаче прогнозира, че управляващото мнозинство ще се запази в сегашния си вид.