Има много агенции, които не трябва да са в София – тези, чиято дейност е свързана с пристанища, риболов, земеделие, винарство... Те трябва да бъдат разпределени по местата, които отговарят на дейността им – по черноморските и крайдунавските градове или някъде във вътрешността на страната. Така президентът Росен Плевнелиев изрази пред bTV подкрепа за правителствения план да се реформира държавната администрация, така че някои нейни звена да бъдат преместени в различни региони на България.

Както и непосредствено след обявяването на идеята преди дни, президентът и този път изтъкна обаче, че е важно министесрствата и министрите да останат в София - за бърза комуникация и по-ефективна работа.

В разговор с Росен Петров държавният глава за пореден път обясни идеята си за развитие на българската икономика, залегнала в неговата стратегия „България 2020”. В основата й е предложението за сформиране на т.нар. „клъстери” – сдружения на бизнеса и институциите по сектори, така че с помощта на държавата и на браншовите организации да се стигне до по-технологична база, а оттам и до по-голяма производителност и повече доходи за хората.

„Клъстерът не означава, че държавзата ще построи фабрики, но държавата ще спомогне за връзката между индустриите, институтите, университетите, така че всички да заработим по браншове като едно цяло”, каза Плевнелиев.

Той изрази подкрепа за правителственото решение да се спре проекта АЕЦ „Белене”. Така парите за него, около 10 млрд. евро, щели да бъдат вложени в далеч „по-смислени” проекти, които да подпомогнат икономиката.

„Ако дойдат нови управляващи и искат да възобновят проекта „Белене”, те ще трябва добре да се обосноват, защото този проект е много опасен. За мен преоборудването на малките предприятия, падането на сметките на българите за ток и парно, както и красивите градове на България, са по-важни – това е в интерес на гражданите и по-добре там да се вложат парите, а не в проект, който е в интерес на определена група производители и доставчици на ток”, каза още президентът.

И въпреки че мнението му за „Белене” е поредното съгласие с решение на кабинета „Борисов”, Росен Плевнелиев изтъкна, че до края на мандата си ще бъде един надапртиен държавен глава.

В САЩ не с жена си, а с Аню Ангелов

Не първата дама, а военният министър ще придружава Плевнелиев при посещението му в САЩ. "Отивам на среща на НАТО, а не на почивка", бе коментарът на държавния глава на въпроса дали съпругата му също ще пътува с него за американската визита.

Росен Плевнелиев заминава за срещата на Алианса в Чикаго, насрочена за 20 май. Президентът обаче ще пристигне 5 дни по-рано за срещи с Бил Гейтс и посещение в централите на Сиско и НАСА. На държавния му предстои и среща с българската общност в САЩ.

Още по време на предизборната кампания на Плевнелиев стана ясно, че съпругата му Юлияна смята да страни от публични прояви, пък били те и присъщи за една първа дама. Семейството държи да запази досегашния си начин на живот, затова и не съм сменил жилището си, коментира още президентът.

Целия разговор с президента в предаването „Нека говорят... с Росен Петров” можете да гледате тук!