Идеята да се връща данъкът върху минималната работна заплата е свързана с политиката на правителството за грижа към най-бедните и тази мярка не е дискриминационна. Това коментира днес пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов при подписването на първия кредит по нова кредитна линия на Българската банка за развитие.

Той каза, че идеята е хората с най-ниски доходи да получат възможност за по-високо потребление и повишаване на разполагаемия доход. Идеята беше обсъдена и ще се възприеме, увери Чобанов.

На въпрос дали тази мярка не е дискриминационна спрямо хората с по-високи доходи от минималните, Чобанов каза, че ако разсъждаваме по този начин, то всички данъчни облекчения могат да се приемат като дискриминационни.

От новата мярка през 2015 г., оповестена днес от премиера Пламен Орешарски за еднократно възстановяване на платения през следващата година данък върху дохода, ще се възползват само хората с доход до 340 лв. Това коментира междувременно пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Коментарът му бе в отговор на въпрос дали хора с минимална заплата, които получават добавки за клас прослужено време примерно и така доходът им надхвърля с няколко лева сумата от 340 лева, ще се възползват от мярката.