Новият кабинет на премиера Бойко Борисов се оказа „насаден на пачи яйца” от бившия финансов министър Петър Чобанов. Причината е „финансово необезпеченият” Закон за МВР, който внесъл в Народното събрание. Това става ясно от стенограмата на извънредното заседание на правителството, което се проведе във вторник.

По време на представянето на актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов е посочил, че основният и най-голям недостиг от министерствата се очертава по бюджета на Министерство на вътрешните работи. „Знаете, че там беше приет един напълно финансово необезпечен закон”, кзава той.

Следва въпрос от премиера Борисов, с който валидира дали е разбрал добре: „Имаме закон, който гласи, че в Народното събрание се внася закон, само който е минал през съвета и трябва да е финансово обезпечен. Нали има такъв закон?(...) Носи ли наказателна отговорност министърът, който внася такъв закон, знаейки, че го нарушава?(...) Питам: след като тогавашният министър Чобанов, знаейки, че няма пари в държавата, умишлено внася Закона за МВР и той бива гласуван, носи ли наказателна отговорност и защо не носи? Как е възможно да няма такъв текст в закона, се питам?”

Идва и обяснението на Горанов, който разяснява как стоят нещата процедурно: „Законодателната инициатива е на колективния орган Министерски съвет. След като той, отговорен да управлява бюджета, е преценил, че този законопроект е финансово обезпечен и го е предложил на Народното събрание, а то от своя страна, разчитайки на преценката на правителството, че законът е финансово обезпечен, го е приело, няма как да търсим индивидуална наказателна отговорност, но сами разбирате, че това е безотговорно към публичните финанси отношение на един министър и на един Министерски съвет, който подвежда парламента, че законът, във вида си, в който се предлага, е финансово обезпечен.”

Борисов прави обобщение и се обръща към вътрешния министър Веселин Вучков: „Сега разбирате, колеги, защо сте в тая зала, а кабинетът Орешарски сдаде властта и тихичко се измъкна. Защото на днешната дата трябваше да актуализират бюджета по този начин и всичко това, което говорим, те трябваше някак си да го обяснят в парламента и пред обществото. Трябваше да кажат защо безотговорно, за мен – абсолютно престъпно, са внесли закон, който не е финансово обезпечен и сега от всички министерства ще ви вземем парите, за да платим популизма на Чобанов, Орешарски и тогава Станишев най-яростно ги защитаваха. Знаете колко против бяхме. Ето сега да знаете, че това, което трябва да актуализираме и или да платим, или трябва да се отмени законът, защото и за следващия бюджет трябва да се планират още близо 200 милиона – това е решението по тази точка.

Вучков, какво ще кажете?”

„Едва ли имам какво толкова да добавя. В интерес на истината, господин Чобанов, който беше финансов министър, миналата година, всъщност началото на този година, 27 януари изпрати във Вътрешната комисия ето това писъмце, в което дословно каза: „Този нов проектозакон за МВР беше ни предоставен в края на месец октомври, когато съставянето на бюджета за тази година беше в своята финална фаза, поради което в проектобюджета за 2014 г. не са отразени новите моменти от Закона за МВР.“(...)

Финансова обосновка няма на този закон. И сега буквално сме насадени на пачи яйца, с извинение. Ние трябва да се оправяме. Те си тръгнаха, вие се оправяйте. Над 200 милиона е дефицитът в МВР към края на тази година. Това го разбрах късно снощи. Няма нужда да сме ориентирани само ретроспективно, гледаме сега и занапред…”, отговаря Вучков.

Премиерът Борисов завършва темата с кратък коментар и отворен въпрос: „Годишните бюджети. С този закон на тези лица. И да не носят отговорност!? Аз не знам… И това е и Наказателен кодекс, ако ме питат юристите, Наказателен кодекс. Просто кажете сега: „Дайте ми акъл, според вас, какво да направим, откъде да вземем тези 200 милиона. От културата, от спорта, от здравеопазването, от образованието, от правосъдието?“