ДПС няма да подкрепи мажоритарния вот в този му вид. Това посочи депутатът Четин Казак по повод обсъжданията в партията след приемането на законопроекта в правната комисия преди ден.

След заседание на ДПС Хамид Хамид, който подкрепя мажоритарното гласуване, не е успял да ги убеди в ползите и след „горещ дебат надделя националния интерес, който изисква да не се случи този вот в този му вид”, посочи той.

Председателят на „Воля” Веселин Марешки коментира, че ще подкрепят всякакви предложения за мажоритарни избори. Днес дори партията ще внесе за обсъждане свой вариант. Според него обаче ГЕРБ в момента прави популистичен ход, тъй като Борисов се е разбрал с Патриотите да не подкрепят законопроекта. „Ясно е, че ГЕРБ  има мнозинство и ако имаха интерес да го направят, то щеше да стане факт. Борисов се оправя с Ердоган, Меркел и Макрон, та няма да се оправи с Валери Симеонов”, заяви Марешки.

Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че това е фарс и няма подобни договорки. По думите му Обединените патриоти не подкрепят проекта и не бива да се бърза с промените в изборния закон.

Представителят на левицата Валери Жаблянов посочи, че нов законопроект ще създаде изборен хаос в страната и ще ограничи демокрацията и правата на българите.  

Димитър Лазаров от ГЕРБ обвини БСП, че не са разработили свой проект за изборни промени, а само критикуват.

Позициите на депутатите и всички предложения за нови изборни правила вижте тук: