„Ще се ръководя и ще бъда гарант на спазване на Конституцията, правовата държава и справедливостта”, каза в предаването „120 минути” кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева.

Тя беше официално номинирана по-рано днес, заедно с кандидата за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев.

„Водена от върховенството на закона аз съм убедена, че няма да имам колебания във всеки един момент да се определя за нормите такива, каквито те действат в нашата държава”, добави Цачева.

По думите й балансът в лоялността към министър-председателя и към институцията „президент” е линията на Конституцията. „Трите власти, законодателната, изпълнителната и съдебната, имат свои различни правомощия и функции. Президентът по Конституция има правомощия и по трите власти”, допълва Цачева.

„Аз гледам на кандидата за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев не като на военен, а като на политик. Той е действащ народен представител, той има умението, опита и знанията за този пост”, категорична е Цачева по повод номинацията му. „Съзнателно сме търсили фигурата на вицепрезидента в лицео на г-н Манушев”, допълни тя.

На въпрос кои са печелившите й качества, Цецка Цачева каза, че би могла да ги раздели в три групи. „На първо място политическият опит, който вече имам от двата мандата, в които съм в Народното събрание”. По думите й там тя е получила много ценни уроци и се е научила на толерантност, баланс между различните политически сили, както и овладяване на конфликтни ситуации.

„На второ място бих изброила професионалните ми качества и подготовката на юрист. Структурата, форматът, държавното управление, конституционният ред са ми познати. Работата ми в парламента ми дава предимството да познавам как функционира държавата”, категорична е Цачева.

„И на трето място, като жена, като майка, знам какво е да зависят от теб. Знам какво е да разчитат на теб, да защитаваш всеки един гражданин, който ти се е доверил, знам какво е да закриляш като майка”, допълни тя.

По думите й тези качества са подходящи за бъдещ президент на България.

„Получих доверието на моята политическа партия, най-голямата, най-силната партия, която пое отговорността да управлява България в днешния сложен свят. Получих лично доверието на премиера Бойко Борисов, но съм с пълното съзнание, че доверие се дава от приятели и съмишленици, но се връща всеки ден”, допълни кандидатът за президент на ГЕРБ.

Аз не се срамувам от нищо в моята биография и това ми дава основание да се включа в това състезание”, отговори Цецка Цачева на въпрос как опонентите й ще използват членството й в БКП в миналото. „Била съм член на БКП тогава, когато партията беше държавата. За да получа тези компетентности и образование, и познаване на функционирането на тази държава – кой извън БКП е познавал тези механизми?”, допълни тя.

На блиц въпрос „Русия или Америка” Цецка Цачева отговори: „Не приемам по този начин поставен въпроса. Ние имаме ангажименти към Европейския съюз и към НАТО, но в същото време националният интерес на България би трябвало да означава добри отношения с всички големи сили”.

На въпрос какво ще избере между ГЕРБ и България, Цачева категорично отговори: „България”.