Бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран с 225 милиона лева, след като промяната мина и на второ четене в пленарна зала. Допълнителните средства ще бъдат взети от общия дефицит в бюджета. 200 млн. лева са за болничната помощ, а 25 млн. лева са за лекарства на онкоболни.

В деня за ремонт поне на бюджета на Здравната каса депутатите от ГЕРБ не се явиха на заседанието на бюджетната комисия. 15 минути след обявеното начало, то започна при условията на падащ кворум, т.е. с една трета от членовете си. Въпреки това актуализацията на бюджета на НЗОК беше приета на второ четене от присъстващите депутати от БСП и ДПС.

По-късно днес парламентът се събера извънредно. ГЕРБ осигуриха кворум, след това излязоха от залата. Последва предложение от левицата да отпадне обсъждането и държавния бюджет, което беше прието.

Все пак депутатите на Бойко Борисов се включиха в дебата по ремонта на бюджета на Касата. „Предлагате като източник за решаване на проблемите в НЗОК да бъде блокирането на държавата – първа бомба в ръцете на служебното правителство. Този доклад противоречи на твърденията, че актуализацията на бюджета на касата е достатъчна да облекчи сектора и по никакъв начин не налага корекции в Закона за държавния бюджет. Това не е възможно. Няма да участваме в тази дестабилизация”, заяви Менда Стоянова.

Аз казах, че е възможно да бъде направена корекция в бюджета на НЗОК, без да се направи промяна в съответните пера, от които ще бъде взет този трансфер. Това, което колегите от Коалиция за България са предложили, потвърждава, че без тези изменения няма как да се случи този трансфер. Няма да се спирам дали е законосъобразно с изменение в Закона за бюджета на НЗОК да се правят изменения в Закона за държавния бюджет, след като такъв е внесен от Министерски съвет. От ПГ на ДПС ще подкрепим тези изменения, въпреки че според нас не е целесъобразно при сегашното равнище на приходите, при рисковете пред страната това да бъде за сметка на намаляване на разходите на други ведомства”, добави Йордан Цонев от ДПС.

Миналата седмица народните представители приеха актуализацията само на първо четене след бурни дебати.

Ден по-късно парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала и това попречи да бъдат гласувани повече пари за здравната каса.

Последваха много протести на лекари и пациенти. От БЛС предупредиха, че ако парите за здраве не бъдат увеличени, от септември ще има проблеми в болниците. По-малките са застрашени от спиране на работа, а по-големите от дългове. Очакват се проблеми и с осигуряването на лекарства за пациентите.

След консултациите при президента в петък, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще осигури кворум в залата на днешното заседание, както и се случи.