Комисията по бюджет и финанси отхвърли днес ветото върху Закона за Сметната палата, наложено от президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Решението беше взето без дебати. Подкрепиха го 12 народни представители от БСП, ДПС и "Атака". Членовете на ГЕРБ в комисията отсъстваха от заседанието. Програмата на Народното събрание предвижда утре ветото на държавния глава да бъде подбожено на гласуване в пленарната зала.

"Невежество е, че президентът пита откъде ще се вземат допълнителни средства за увеличение на бюджета при увеличаването на щата на одитната колегия", коментира председателят на бюджетната комисия и основен вносител на закона Йордан Цонев (ДПС). По думите му бюджетът не само че няма да се увеличава, но дори ще бъде по-малък.

Основната поправка в Закона гласа, че Сметната палата ще стане колективен орган, който се състои от деветима членове.

"В мотивите на президента прави впечатление продължаващото неразбиране, че със закона се увеличава численият състав на Сметната палата. Обяснихме много пъти, че този закон сменя модела, че става дума за модел на главен одитор", каза Цонев. Според него е очевидно, че Плевнелиев и неговият екип не са следили дебатите по закона.