"Учудвам се, че на БСП все някой трябва да й е виновен за нещо, дори и в деня, в който са се събрали да почетат годишнината от създаването си", заяви премиерът Бойко Борисов пред агенция „Фокус”.

Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

"Тази партия всячески се стреми да припише на политическите си опоненти неща, които са й до болка присъщи", допълни премиерът.

Повод за изказването му стана обвинението на социалистите, че управляващите са им затворили пътя до Бузлуджа, където днес се събраха да отбележат 121 години от създаването на партията.

"Хубаво е в деня, в който са се събрали да почетат годишнината си, да си припомнят, че тази партия има в историята си атентати като „Св. Неделя” и „Арабаконак”. Тази партия пращаше хора в лагери и произнасяше и провеждаше заседания на Народния съд след изпълнението на присъдите. В по-ново време тази партия обещаваше щедро „сполука за България”, в резултат на което докара Лукановата и Виденовата зима", коментира Борисов и препоръчва на опозицията "докато са се събрали на Бузлуджа, да си погледнат „чинията”, за която преди една година се молеха".

"Да видят какво са успели да направят с нея за тази една година и тогава изводите ще си ги направят сами", допълни премиерът.

Според лидера на българската и европейската левица Сергей Станишев управляващите са се опитали „по нелеп начин” да попречат на хората да пристигнат до върха. „Това показва какви хора ни управляват”, заяви Станишев пред симпатизанти на партията-столетница и добави, че дори всички пътища към Бузлуджа да бъдат затворени, те пак ще стигнат до върха.

 

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов пръв обяви пред журналисти, че полицията е затворила за автобуси пътя от Шипка до Бузлуджа и това е наложило да се обикаля през село Крън. По думите му автобусите с привърженици на партията са пристигнали на Националния събор на Бузлуджа, но полицията не им позволила да стигнат до подножието на върха, което било лично отмъщение от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Автобусите със симпатизанти на БСП, които дошли от Северна България, не могли да стигнат навреме след внезапното затваряне на един от пътищата, водещи към Историческата поляна. Част от симпатизантите били принудени да заобикалят през прохода Хаинбоаз, а други - през Казанлък. Заради тези неуредици съборът на червените, отбелязващ 121-та годишнина от началото на социалистическото движение, започна с близо час по-късно.

„Това е умишлен саботаж от страна на властта спрямо нас,” обясни пред bTV медийният секретар на партията Антон Кутев. Въпреки пречките, по данни на левицата, на събора са присъствали общо 40 000 души, които са пристигнали от цялата страна с над 600 автобуса.

Първанов сред редовите членове, не иска трибуната

Националният събор на левицата се провежда днес в местността Историческа поляна на Бузлуджа. Сред първите на поляната беше експрезидентът Георги Първанов, който поднесе цветя на барелефа на основателите на партията. Той обаче отказа да се качи на трибуната редом до председателя Станишев.

„Бузлуджа е началото в исторически смисъл, но може да бъде такова и в чисто политически, т.е. оттук да започнем една ясна заявка на БСП за управлението на страната.”

Лидерът на социалистите пък нападна остро опонентите си от ГЕРБ и се закани да вземе властта догодина.

"Срещу нас ще бъде използвано всичко, власт, пари натиск, страх, лъжи, компромати и ние трябва да сме готови за това, защото това е лицето на ГЕРБ. Те са разбойници, облечени във власт", заяви Станишев.

Освен дълги политически речи, на събора имаше домати, сирене... "Моя страна, моя България" и "Една българска роза".

Но не всичко беше както преди. Тази година от събора на Бузлуджа отсъстваше традиционното кебапче, но имаше много захарни петлета.

Социалистите заложиха още на оркестър, млади певици и хвърчила в небето. На финала разпуснаха с по едно хоро.

Тази година съборът има и съвременен елемент – електронни членски карти ще получат 121 млади членове на партията-столетница, а вечерта ще приключи с дискотека.

От младежката организация на социалистите ще пуснат в небето десетки хвърчила с партийните символи, а в специална шатра младите социалисти ще разясняват мерките на ПЕС срещу младежката безработица. Всеки социалист, изявил желание, ще може да се запише като активист на Партията на европейските социалисти.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Социалистите използваха сцената на форума, за да повдигнат отново въпроса с строежа на АЕЦ „Белене”. Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов обяви резултатите от кампанията за провеждане на референдум за бъдещето на проекта - 770 хил. души са се разписали в подписката на левицата.

По повод обвиненията на БСП от МВР обясниха, че пътят към Бузлуджа е временно затворен за превозни средства над 3 тона заради опасност от свлачища. От полицията припомнят, че заповедта за това е на Агенцията "Пътна инфраструктура"