Разгорещен дебат се проведе в Националния съвет на БСП, който прие обръщение към социалистите и симпатизантите на партията преди предстоящия 48-ми конгрес на червените на 19 и 20 май. Членовете на съвета се разделиха по въпроса за необходимостта от такъв документ.

Обръщението „Конгресът – по волята на социалистите”

беше представено от Янаки Стоилов. В него се посочва, че Националният съвет на партията оценява като недопустими опитите за осигуряване на по-голямо от реалното представителство на определени общински организации, включително чрез завишаване броя на членовете и основните организации.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Обръщението съдържа призив делегатите на конгреса да бъдат избирани според политическите си позиции и качества, а не според това кой от евентуалните кандидати за председател на партията ще подкрепят. „Националният съвет отхвърля като порочни всякакви форми на контролиран вот на делегатите на конференциите и на конгреса при провеждането на избори”, се казва още в посланието на централата към членовете.

По време на разпалените дискусии Янаки Стоилов отбеляза, че „такъв документ не е приеман досега. По думите му в партията има хронични проблеми, не са само от периода на конгресната кампания, които социалистите трябва да преодолеят. Според Стоилов обръщението може да засили партията политически и морално.

Има практики, които не трябва да бъдат поощрявани

каза Стоилов, който добави, че по-добре обръщението да се приеме сега, отколкото по-късно. „За да бъдем демократична алтернатива на ГЕРБ, трябва да бъдем достатъчно открити и демократични в нашите собствени действия, а не да се използват методи, които нямат достатъчно вътрешнопартийна легитимност,” подчерта той.

В партията се случва нещо, което е смутило Изпълнителното бюро

заяви Стефан Данаилов и предположи, че ръководство сигурно има доказателства за това, за да предложи такъв документ.

Илия Баташки посочи, че това, че е на различно становище с Данаилов, не означава, че се цепят. Той отбеляза, че предстои конгрес, на който всеки ще си изрази предпочитанията. „Това вадене на ножове - не, а на по-твърди бухалки, най-малкото не прилича на този форум”, коментира Баташки.

Говорим за Първанов - мислим за партията, говорим за партията - мислим за Първанов

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

заяви Румен Петков, който смята, че идеята за разцепление в БСП е несериозна, а приемането на обръщението към социалистите - грешка. „Такъв тип декларации ще оставят в обществото дълбокото впечатление, че тук

всеки от нас, ако не джобно ножче, минимум държи бухалка в ръка

и очаква да се появи другар, който не споделя неговите виждания, да го цапардоса по главата,” заяви той.

Бившият вътрешен министър добави, че в партията има организационни проблеми. Според Петков не са лишени от основание твърденията, че има партийни организации, които надуват броя на членовете си, но подчерта, че тези въпроси не се решават с декларации. Румен Петков не смята, че Георги Първанов има нещо общо с това.

Националният съвет на БСП прие и два проекта на резолюции за предстоящия конгрес – „Действена БСП – за демократична промяна” и „Съвременната криза и България утре - отговорът на социалистите”.