Темата за енергетиката и в частност изграждането на АЕЦ „Белене” и акцията на прокуратурата срещу фирми, свързани с втора атомна, отново скара управляващи и опозиция.

Депутатът от БСП Таско Ерменков защити в студиото на „Тази сутрин” категорично единството в позицията на партията по темата за изграждането на централата. В БСП има обща позиция за „Белене” и това е, че „Белене е необходимо за България. Един такъв проект не може да бъде изпълнен в рамките на две-три години, той има голям хоризонт за изпълнение и големи последствия. Той не трябва да бъде да бъде в рамките на едно правителство, но без последователност в политиката все едно, че всяко нещо започва отначало. И точно поради тази причина правим този анализ, за да могат повече хора да бъдат убедени в необходимостта на „Белене” и да го започнем консенсусно, категоричен е депутатът от Коалиция за България.

В същото време представителят на ГЕРБ Делян Добрев коментира, че според него предстои БСП да докара „от 9 кладенеца вода, за да докаже колко е нужен проекта”.
Бившият икономически министър, заяви, че едновременно БСП казват, че ще защитават интересите в арбитража срещу България, но и се виждат противоположни действия.

„Виждаме, че БСП казва, че ще защитава България в арбитража, а сега виждаме коренно противоположни действия – да се говори за нов анализ, който да докаже, че Белене е печеливш”, каза той. Според него не бива да се говори за нов анализ, след като вече е направен такъв от NSBC.

Добрев е на мнението, че голяма консултантска компания от такъв ранг не може да се подведе от грешно подадени данни, тъй като взимат информация от много източници, както и технически данни от документите. От своя страна Ерменков коментира, че консултантската компания е написала в специален дисклеймър, че не носят отговорност за неверни данни. Той посочи, че впечатление прави написания дисконотов процент и това, че банката е завършила доклада си с това, че проекта е рентабилен и има пазарна стойност.
Потресен съм, БСП досега не бяха изразявали толкова ярка защита на АЕЦ "Белене", за да не пречат на арбитража. Това ще повлияе на изхода от делото, смята Добрев.

НЕК не се нуждаеше от заповед за спиране на плащанията към "Риск Инженеринг" и "Уорли Парсънс", заяви Делян Добрев по темата за акцията във фирми свързани с проекта преди дни и посочи, че решението на Министерски съвет за спиране на проекта е достатъчно, за да спрат плащанията. Министърът на икономиката не е принципал на НЕК, а БЕХ. Но дори при това положение решението на МС отменя всички действия по договорите за АЕЦ „Белене“.

Добрев не се ангажира с позиция дали това е персонална атака срещу Богомил Манчев. Според Ерменков от БСП, когато настъпи форсмажор това води до прекратяване на всички плащания. Попитайте прокуратурата, защо директорите на НЕК са само свидетели, а не обвиняеми, каза той.

На въпрос дали разпознават кой е описания от Богомил Манчев мъж около 1,90 м. свързан с енергетиката, който стои зад атаката срещу него нито Ерменков, нито Добрев изказаха предположение.