Три дни след акция „Белене”, подробности по която първоначално бяха спестени на медиите с обещание за по-късни разяснения, от прокуратурата потвърдиха официално за извършени тежки злоупотреби в областта на енергетиката. Сред тях имало и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта за АЕЦ "Белене".

Магистратите обаче не правят съществени разкрития за разследването и евентуални по-нататъшни действия, а преповтарят до голяма степен вече известното по случая. След като отмениха обявена за днес пресконференция, от прокуратурата изпратиха до медиите прессъобщение, според което към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения - предстоял анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената в петък операция на СГП, ДАНС и МВР.

Ето част от текста на съобщението, обобщаваща установеното по случая „Белене” до момента:

На 29.03.2012 г., с решение на Министерския съвет на България, е наложен мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", което по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията му. В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг".

Въпреки, че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването, на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията.

Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг" са били преведени суми в размер на около 950 000 евро на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян.

На 19.09.2013 г., в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи. Това наложи незабавно провеждане на операция на 20.09.2013г., в хода, на която бяха извършени претърсвания и изземвания от офисите на "Уорли Парсънс", "Риск Инженеринг" и НЕК.

За 24 часа са били задържани лицата Иво Лефтеров и Крум Анастасов (бивши изпълнителни директори на НЕК) и изпълнителният директор на "Уорли Парсънс" – Събин Събинов.

След запознаване с иззетата документация и детайлният й анализ, ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата.