Софийска градска прокуратура, МВР и ДАНС влязоха във фирми, свързани с проекта АЕЦ „Белене”. В 8.30 часа тази сутрин започна претърсване на 17 обекта в София, Козлодуй, Белене и Перник, сред които консултантската „Уорли Парсънс” и българският подизпълнител „Риск Инженеринг”, научи btvnews.bg.

Към 19:00 часа операцията беше приключила, но резултатът от нея остана неясен.

Акцията е по досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост. Обект на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по АЕЦ „Белене”. Парите са преведени от НЕК, при това след като правителството на ГЕРБ е замразило строежа на ядрената централа през март миналата година.

В началото на септември СГП обяви, че разследва длъжностно присвояване по "АЕЦ "Белене” в особено големи размери - 18 млн. евро. Часове по рано на съвместна пресконференция Единната народна партия (ЕНП) и Демократи за силна България (ДСБ) обявиха, че кабинетът „Борисов” и служебното правителство на Марин Райков са правили плащания по проекта въпреки решенията на Народното събрание и Министерския съвет. Твърденията им бяха опровергани и от ГЕРБ, и от говорителя на служебния кабинета още същия ден.

От прокуратурата уточняват, че акцията била провокирана от информация за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи разследването.

Сградата, в която се намира офисът на "Риск Инженеринг".
Снимка: БГНЕС

Рано сутринта прокурори и полицаи с автомати нахлули в офиса на енергийната компания „Уорли Парсънс”, който се намира в София на бул. „Тодор Александров” и ул. „Опълченска”, и на българския подизпълнител „Риск Инженеринг” на улица "Вихрен" 10 в столичния квартал "Бъкстон".

Появи се и информация, че шефът на „Риск Инженеринг” Богомил Манчев е арестуван. Пред bTV той заяви, че твърденията са неверни, намира се в Истанбул и е обещал на органите на реда да съдейства, след като се върне в България другата седмица.

От прокуратурата подозрат, че именно в офиса на "Риск Инженеринг" е имало опит да се заличат доказателства по делото „Белене” и да бъдат унищожени документи.

Богомил Манчев пък засега е призован да даде показания само като свидетел. Пред bTV той каза, че фирмата му е получавала пари като подизпълнител на проекта за АЕЦ „Белене”.

Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че съвсем скоро ще има яснота по сигналите за злоупотреби в енергетиката.

Изказването му дойде след сигнала на ГЕРБ до държавното обвинение от сряда, в което се алармира, че Министерството на икономиката и енергетиката бездейства по осигуряването на доказателства за нуждите на защитата на българската позиция по заведеното от руската "Атомстройекспорт" арбитражно дело срещу НЕК.

Фирмата на Богомил Манчев е предала на прокурорите договори и финансово-счетоводни документи. Самият той ще се върне в България другата седмица и ще даде показания като свидетел по делото „Белене”.

Заради следствената тайна и в интерес на разследването от прокуратурата отказаха да дадат повече информация. Заявиха само, че по делото „Белене” се очакват обвинения и арести.