Провокиран от обвиненията в бездействие по арбитражния спор за „Белене”, което можело да доведе до колосални загуби за България, икономическият министър размаха пръст на „обвинителите” и на свой ред ги определи като „безотговорни” и „непремерени”.

Драгомир Стойнев отрече твърденията на ГЕРБ и ДСБ, че кабинетът и в частност ведомството му не защитават интересите на страната ни в делото срещу руската „Атомстройекспорт” и умишлено бавят подаването на важни данни към адвокатската кантора по казуса.

„Правителството категорично следва един основен принцип – да отстоява на първо място интересите на българската страна и да се води от тях в рамките на всички свои действия. Мащабите и статусът на проекта „Белене” безспорно са във фокуса на обществения интерес и ние разбираме това много добре. Арбитражното производство и всяка свързана с него информация не би следвало да се използва безотговорно и непремерено публично. Такава е препоръката на процесуалните представители на НЕК – адвокатското дружество „Уайт енд Кейс”. По тяхно категорично мнение до приключване на арбитражното производство трябва да бъдем изключително прецизни при всички публични изявления, тъй като всички факти и данни могат да се използват в арбитража. Това е единствената причина за нашата лаконичност”, обясни Стойневна извънредна пресконференция, след като от ГЕРБ подадоха сигнал за „бездействието” на кабинета в прокуратурата.

Икономическият министър подчерта дебело, че няма никакво забавяне в решенията и действията на правителството. „НЕК е предоставило необходимите данни и информация на своите процесуални представители и е в непрекъснат диалог с тях. Министерство на икономиката и енергетиката и лично аз като министър работим в тясна координация с процесуалните представители на НЕК. Предприели сме всички необходими мерки за защита интереса на държавното дружество НЕК ЕАД”, посочи Стойнев.

„Относно експертите, за които се говори, че има забавяне – тук става въпрос и за експерти от всички политически сили, които са участвали в подготовката на проекта АЕЦ „Белене”. Има изпратени покани за даване на конкретни разяснения по случая „Белене” и към Бойко Борисов, и към Делян Добрев, и към Трайчо Трайков, и към Валентин Николов, както и към всички ръководства, които са били в сферата на НЕК и всички експерти”, добави той.

Стойнев попита още кое е по-важно за ГЕРБ – "отстояването на интересите на българската страна или използването на един казус, който не е от вчера, с цел провокиране на политически скандал и трупане на дивиденти".

„Виждам реакция и на десните на вдигнатата от ГЕРБ топка. Не използвайте сериозни проблеми, за да печелите медийно време и обществено внимание”, призова министърът. По думите му размахването на кореспонденция, частична информация, изваждането на факти извън контекста е изключително вредно и по никакъв начин не помага на българската страна.

ГЕРБ: Питайте служебния кабинет!

След обявената позиция на икономическия министър последва и отговор на ГЕРБ. В него партията съветва Драгомир Стойнев да търси информация или обяснения от служебния кабинет за отношенията между българската страна и адвокатската кантора.

Според прессъобщението Бойко Борисов и Делян Добрев се срещнали с представители на адвокатската кантора през юли. На срещата в централата на ГЕРБ присъствали и представители на НЕК. Борисов и Добрев дали исканите от тях разяснения.

От ГЕРБ посочват, че до края на февруари всички финансови отношения на българската страна към адвокатската кантора са били абсолютно изрядни. След този период обаче отговорност трябвало да се търси от служебния кабинет.