Ако получим покана за сериозен политически разговор ще участваме в консултации. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„БСП има изключително отговорно отношение към възможността за формиране на управлението на страната и ще участваме в такива консултации”, добави той. По думите му партията ще продължи да настоява за по-справедливо данъчно облагане, реиндустриализация и реализация на големите енергийни проекти като „Южен поток” и АЕЦ „Белене”.

Запитан директно дали е възможно ГЕРБ и БСП "да седнат на една маса" и да има правителство между тях Миков отвърна, че сядането на една маса е възможно, стига "масата" да не се разбира като софра, а да се разбира като отговорност и принципност, каквато в момента е претенцията на Бойко Борисов, за което Миков го поздрави.

От думите на „червения” лидер се разбра, че той също би участвал в преговорите, ако лидерът на ГЕРБ се включи.

Запитан дали ще инициира разговори за общи действия с АБВ като единствената друга лява партия Миков отвърна негативно и добави, че самите АБВ нямат претенция да се определят като лява партия. "Вчера един народен представител от тях потвърди, че няма ляво и дясно - цитирам г-н Кирил Цочев, според когото не е важна лявата или дясната политика, а стабилното управление. Ние не споделяме тази позиция и това е разграничителната линия между нас", коментира Михаил Миков.

Застой или не съвсем

„Не са обсъждани промени в Изпълнителното бюро на БСП”, заяви Миков. Той уточни, че макар да има решение на Националния съвет на партията за необходимост от рокади, този вътрешнопартиен въпрос се е превърнал в голяма обществена тема.

Преди дни в студиото на bTV депутатът Кирил Добрев изрази надежда, че ще настъпят промени в ръководството на Столетницата. В „Тази неделя” пък бившият външен министър Кристиан Вигенин коментира, че е по-добре да има минимално съвпадение между парламентарната група на БСП и Изпълнителното бюро, за да може всеки да допринесе максимално за възстановяването на левицата.

На брифинга днес говорителят на БСП Атанас Мерджанов обяви, че решение на Изпълнителното бюро е председателят на Националния съвет Михаил Миков да бъде предложен за председател на парламентарната група.

Той уточни, че след като бъде избран председателят, от него ще бъде предложен и съставът, което ще се случи най-вероятно в понеделник.