Напуснал поста заради „системни медийни атаки”, бившият председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов стана обект на нов „вражески огън” няколко месеца по-късно. Този път обстрелът идва от съветниците от БСП, които заявиха, че ще изпратят сигнал до антикорупционната комисия за кредит от 5,93 млн. лв., отпуснат от Общинска банка на сина му.

„Червените” ще поискат от кмета на София Йорданка Фандъкова и от председателя на СОС Елен Герджиков да извършат обстоятелствена проверка по отпускането на парите.

Андрей Иванов напусна поста си като председател на Общинския съвет в началото на годината, с обяснението, че причината е в системните медийни атаки срещу него. Появиха се подозрения, че е засегнал икономически интереси. Месеци преди това той бе обвинен в неправомерното придобиване на имоти. Иванов обаче уточни, че се оттегля заради медийните спекулации, които навредили на него и семейството му.

Сега социалистите отправят обвинения за конфликт на интереси. Председателят на групата на левицата в местния парламент Жельо Бойчев определи случая като безпрецедентно ползване на служебно положение.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев каза, че фирмата "96 Агрогруп" ЕООД, собственост на "БМА-2009" ЕООД, чиито едноличен собственик е синът на Андрей Иванов - Бранимир Мирчев, е подала искане пред "Общинска банка" през 2011 година.

На 30 септември "96 Агрогруп" ЕООД е получила 5,93 млн. лв. при лихва 9,5% със срок за изплащане четири години. Като обезпечение били приети пасища и ниви с обща площ 12 дка в община Нова Загора, както и бъдещите машини и оборудване на предприятие за преработка, замразяване и съхранение на зеленчуци и плодове.

Кадиев посочи, че в БСП са получили сигнала от служители от банката, а фирмата, на която е отпуснат заемът, била с оборот от 7000 лева за 2010 година.

Според Кадиев, исканото становище от БНБ, което е задължително при отпускането на заем от над 1 милион при поставената под особен надзор Общинска банка, първо е било отрицателно, но впоследствие е станало положително.

Общинският съветник от левицата посочи още, че ще се търси и отговор на въпроса дали забавеното искане за извънредно Общо събрание на Общинска банка, което беше повод за отхвърлянето му, не е свързано с този заем.

Жельо Бойчев допълни, че не е случайна и проверката на част от кредитния портфейл на банката. Съветниците не дадоха точен отговор за това дали кредитът е редовно обслужван, като Кадиев посочи, че това най-вероятно се прави, тъй като кредитът е нов.

"Поредна политическа инсинуация”

Така самият Иванов определи обвиненията на "червените" в официално съобщение до медиите.

Бившият председател на СОС посочва, че през септември2011 г., фирма „96 Агрогруп” е получила стандартен инвестиционен кредит от Общинска банка за изграждане на ново, производствено предприятие, с пазарна лихва и отпуснат при стандартните условия на банката. Кредитът се отпускал поетапно, на траншове, в процеса на строителство и оборудване.

Обезпечението по кредита, което включва и самото вече изградено предприятие, надхвърля многократно изнесеното от Кадиев, посочва Иванов. Но не посочва конкретна сума.

Оценката на обезпечението е последователно разглеждана от Кредитния и Управителния съвет на банката. За отпускането на кредита има и становище на БНБ. Спазени са всички процедури. Кредитът и в момента се обслужва редовно, се посочва в съобщението.

Предприятието се изгражда в с. Караново, в близост до Нова Загора, с предмет на дейност изкупуване на селскостопанска продукция и замразяване на плодове и зеленчуци. Същото е вече изградено, оборудвано, в тестови период и по план предвижда в него препитание да намерят около 60-70 човека. Иванов посочва, че предприятието се изгражда подобно на повечето предприятия - с около 80% капитал от кредита от банката и 20% собствени средства.

Конфликт на интереси няма, убеден е Иванов, но независимо от това смята лично да поиска произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събрание по случая.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков съобщи за Агенция “Фокус”, че ще изпрати питане до Общинска банка за кредита - дали са спазени всички процедури при отпускането му, каква е неговата обезпеченост и обслужване.

БНБ възрази срещу "опитите за безотговорно партийно говорене”

В съобщение на централната банка се посочва, банковите кредити се одобряват от органите за управление на търговските банки съгласно техните вътрешни правила. Напомняме, че политическата конфронтация и банковата тема нямат нищо общо - редките изключения от това правило не са донесли нищо добро на България, се посочва още в съобщението.