Националният съвет на БСП се събира на пленум в централата на партията на „Позитано" 20 в събота. Това е вторият пленум след евроизборите на 25 май, когато левицата претърпя крах, изоставайки драстично в резултата след лидера ГЕРБ. Коалиционният партньор ДПС пък изравни подкрепата на БСП, след което председателят Лютви Местан обяви готовност за предсрочни избори.На предишния на 10 юни Станишев практически подаде оставката на кабинета "Орешарски", но не и своята като партиен председател.

След тези събития от редиците на партията заваляха искания за оставката на лидера Сергей Станишев, а той не изпълни обещанието си да се откаже от мандата в ЕП, който спечели като "совалка" на партийната листа заради отцепването на АБВ.

На закрито заседание социалистите трябва да решат ще правят ли промени в ръководството си и с каква програма ще тръгнат към изборите. Основният въпрос е дали Сергей Станишев запазва лидерския си пост.

На „Позитано” 20 се появи слух, че е възможно на пленума Станишев да посочи свой заместник, който да оглави партията до следващия Конгрес. Той пък се очаква да бъде преди изборите и преди партийния празник на Бузлуджа, като се спрягат датите 26-27 юли.

За заместник на Станишев пък се споменават имената на Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Илияна Йотова, Михаил Миков, но официална информация все още не се съобщава.

Заседанието бе планирано за по-ранна дата, но впоследствие бе отложено – по думите на председателя на партията Сергей Станишев, „заради важни теми от дневния ред на обществото”.

Станишев направи остър политически завой към Брюксел, след като нееднократно заявяваше, че води листата на Коалиция за България на евроизборите символично и ще се откаже от мандата си в Европейския парламент. Оставката му от българския беше приета без обсъждане в края на юни.

На заседанието на Националния съвет ще се спази вече утвърденият дневен ред, който предвижда анализ на политическата ситуация, оценка на участието на БСП в управлението през последната година и задачите, поставени пред Сергей Станишев като председател, посочват от партията.

Социалистите ще обсъдят подкрепата на партията за правителството и изпълнението на поставените пред кабинета цели, както и ще набележат мерки за предстоящата предизборна кампания и осигуряване на успех на парламентарния вот.

Станишев трябва да обяви и промени в Изпълнителното бюро, за което му бе гласуван мандат на миналия пленум.