Писмото на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер до българския енергиен министър с въпроси по евентуални законови промени, засягащи проекта „Южен поток” е резултат от донос. Това смятат от БСП, тъй като писмото започвало с думите „до знанието на комисията беше донесена информацията”.

„Тоест в ЕК дойде един донос”, коментира на пресконференция Таско Ерменков, член на
парламентарната комисия по енергетика. „Надявам се, че времето на поява на доносник в Брюксел и времето на посещението на Бойко Борисов в Брюксел е чисто съвпадение, защото иначе не мога да си представя сериозни политически мъже да се занимават с доноси”, допълни той.

Депутатът отбеляза, че всяка институция си има своите компетенции и изрази учудване, че еврокомисарят се обръща към министъра, за да му задава въпроси за неща, направени от депутати.

„С промените в Закона за енергетиката, които с колегата Явор Куюмджиев внесохме на първо четене в комисията по енергетика, не нарушаваме европейското законодателство, а хармонизираме българското с него. Уточняваме откъде започват отговорностите на България по "Южен поток", те започват от там, откъдето газопроводът излиза на територията на България. Използвали сме аналогични газопроводи, които идват от Африка. Започнахме "Южен поток" и правим всичко възможно и законово да се съобразим с изискванията на ЕС и този проект да се случи”, обясни още Ерменков.

Във връзка с писмото на Йотингер, депутатът от левицата и член на ръководството на БСП Борислав Гуцанов изрази надежда ГЕРБ да не използва "черен пиар" по време на предстоящата кампания за евроизборите, защото това играело срещу България.

Преди дни ЕК поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. Българските власти са категорични, че работата по проекта ще бъде прозрачна.