1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,461.2

ЕК пита за "Южен поток", Стойнев отговаря

БГ Бизнес

Брюксел с писмо за промените в енергийния закон,целящи изключване на българската част от проекта от обсега на ЕС

Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. Българските власти са категорични, че работата по проекта ще бъде прозрачна.

В Брюксел са притеснени за приетите вече от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката, предложени от двама депутати от левицата. Те предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор.

Това би го изключило от обхвата на Третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство. Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което иска изясняване на плановете на управляващите.

Реакцията на икономическия министър не закъсня. Той защити готвените поправки в закона - не противоречали на европейското законодателство, а само затвърждавали вече постигнати договорености.

„България до този момент е може би единствената страна, която подписа споразумение с „Газпром” за достъп на трета страна до капацитета на газопровода”, заяви Драгомир Стойнев.

В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за "Южен поток", които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство.

Нямаме шанс при спиране на доставките

Във връзка с кризата в Украйна, Стойнев обясни, че страната ни е получила уверение от „Газпром”, че доставките на газ няма да спрат. Въпреки, че имаме запаси, икономическия министър не скри, че страната ни не би могла да издържи дълго при втора газова криза.

„Не искам и да давам ясен сигнал на хората с конкретни месеци и да се плашат, но истината е че ако спрат доставките, каквито и залежи и запаси да имаме ние не можем да издържим дълго”, подчерта Стойнев.

Енергийните доставки ще бъдат една от темите по време на посещениет на американския помощник-държавен секретар Виктория Нюланд у нас. Тя пристига в понеделник.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии