БСП прогнозира "спонтанни протести на гладни хора" през есента и зимата заради цените на храните. Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова каза, че след изтичането на тримесечния мораториум върху цените ще има скок нагоре, както се случи с горивата.

Правителството да обмисли мерки за компенсиране на доходите още от октомври и задължително от 1 януари догодина, настояват от левицата.

Секретарят на БСП Антон Кутев коментира, че сега не може да се каже дали след почивката на парламента ще има нов вот на недоверие към правителството, но имало много основания за това.

Социалистите коментираха още, че проверката на подписката за АЕЦ "Белене" можело да отнеме максимум един месец, а не както се канели от МРРБ - три месеца.

Референдумът трябва да се проведе най-късно до края на април, изчисли Мая Манолова.

Срокът, в който трябва да се проведе референдумът, е шестмесечен след внасянето на подписката. Манолова посочи, че в този срок не се включва времето за проверка на подписите от ГРАО, което не е ясно фиксирано в закона.

Според Кутев всички срокове над един месец за проверка на подписката са бавене и отлагане на референдума.
За нас е важно да има отделна кампания за референдума за АЕЦ "Белене", каза секретарят на БСП.

"Демокрацията на някои хора явно им изглежда скъпо", каза Кутев по повод твърденията, че референдумът ще струва 40 млн. лева. Той изчисли, че с парите от контрабанда от над 1 млрд. лева могат да се провеждат по 250 референдума годишно.

От БСП смятат да предложат санкции за купуването на гласове и при провеждането на референдум.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно" започва проверка на подписката в подкрепа провеждането на национален референдум днес, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Темата на допитването е: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?".

Подписката е приета с приемно-предавателен протокол днес. Тя съдържа 134 класьора с около 6 000 подписа във всеки от тях. Според вносителите общият брой на вписаните в нея лица е 770 277.