БСП обмисля да поиска оставка на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, се казва в позицията на партията.

На 9 декември 2014 година се случи един от най-скандалните епизоди в културния живот на Следосвобожденска България. На този ден министърът на образованието и науката Тодор Танев се погаври с институцията, която представлява, както и с високото си звание на професор, дългогодишен ръководител на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Тогава на открит урок по химия пред ученици в СОУ "Христо Ботев" гр. Враца, той дава крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес, коментират от БСП.

От "Позитано" 20 заявяват, че е недопустимо омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му " В страната на Съветите".

Левицата припомня постиженията на Фредерик Жолио-Кюри, Асен Златаров и Михаил Ломоносов. В нетрадиционен стил проф. Танев изрича пред учениците в съседния кабинет по история и друг шедьовър: "да се държат твърдо с "маджари, евреи, арменци, докато омекнат", отбелязват социалистите.

Да оставим встрани политическото мракобесие, с което са наситени словата на проф. Танев. На такъв начин на изказ сме свидетели вече четвърт век. Най-поразяващо е, че с пропуските в своето прогимназиално образование, с неграмотните си и пълни с дебелашко самочувствие оценки, господин професорът доказва собствената си духовна нищета и професионална неподготвеност. Като министър от квотата на Реформаторския блок г-н Танев нанася удар и върху мита за "красивите и умните" негови съратници – протестъри, които преди една година окупираха Софийския университет, давайки заявка, че те са носители на образованието и културата, на "новия морал", пише в позицията на БСП.

Според левицата всеки индивид с достойнство, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал. Българската общественост все още се надява, че в дните преди Нова година така ще постъпи и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, пише в изявлението на „червените”.

От БСП заявяват, че ако проф. Тодор Танев не намери в себе си сили да постъпи по достоен начин, левицата ще постави в Народното събрание въпроса за незабавнате му оставка.