Националният съвет на БСП единодушно издигна кандидатурата на лидера на партията Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти. Кристиан Вигенин и Деница Златева ще координират дейностите по осигуряване на подкрепата за Станишев.
След като решението беше гласувано лидерът на БСП благодари за подкрепата и изброи някои фактори от значение за приемането на партията като член на ПЕС.

Сергей Станишев пое лидерството на Европейската социалистическа партия в края на ноември като временно изпълняващ длъжността до конгреса на партията, който ще се проведе през септември. Станишев замени датчанина Пол Нирип Расмусен, който се оттегля по здравословни причини.

"ПЕС в момента води много важна дискусия за новата си фундаментална програма. Кризата изисква много сериозна промяна в политиката. За да бъде ПЕС възприета като алтернатива на консерваторите, трябва да покажем много по-отчетлива лява и социална политика и ще отстоявам тази позиция", каза Станишев.

Той обаче отбеляза, че негов водещ приоритет са отговорностите пред БСП.

"Целта е да победим ГЕРБ на предстоящите избори. Не бива и не можем да допуснем още един мандат на ГЕРБ. Това би било катастрофа за страната. Няма "европейско развитие" при това управление", добави Станишев.

Той съобщи, че подписката на социалистите за референдум за АЕЦ Белене ще бъде внесена следващия петък в парламента. Вчера лидерът на социалистите обяви, че до момента са събрани над 630 хиляди подписа за провеждането на национално допитване.

След като сме стигнали дотук, трябва да направим всичко необходимо да имаме максимално висок брой подписи. Трябва да изхождаме от презумпцията, че подписката ще бъде гледана под лупа, подчерта Станишев.

Той е убеден, че ще има натиск върху ГРАО и хората, които ще проверяват валидността на подписите.

За първи път от 23 години българска демокрация, по важен стратегически въпрос на страната, българските граждани ще имат възможност да си кажат мнението. Това ще бъде голяма победа на пряката демокрация, добави лидерът на БСП.

Събирането на подписи ще продължи до крайния срок - 27 юли. Левицата си е поставила за цел да събере 700 хиляди подписа.