Несъстоятелно е искането на ЕРП-тата за повишаване на цената на тока от 1 юли. Това каза на пресконференция в парламента депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

„Никой не ги спира да инвестират собствени или заемни средства, както и да разработят средносрочен план, в който да си възвърнат инвестициите от подобряването на качеството на мрежите, от привличане на нови клиенти, от намаляване на загубите”, каза той.

Куюмджиев посочи, че с години на ЕРП-та са правени всякакви отстъпки, които са били в ущърб на потребителите. „Категорично ще се противопоставим на тези искания и ще настояваме ДКЕВР да не ги приема”, каза депутатът.

По думите му вероятността да има срив на газовите доставки за България е много малка. В момента запасите от газ в Чирен са около 220 милиона кубически метра. Те могат да стигнат за около 40 дни, освен това има собствено производство, което е в размер на 2 милиона кубически метра на ден, така че можем спокойно да издържим до 2 месеца без да се притесняваме, обясни Куюмджиев.