Седмица след като опозиционната партия ГЕРБ се обяви против „политическата метла на новата Тройна коалиция”, от БСП решиха да отхвърлят обвиненията в „политическо безочие” и „репресия в администрацията”.

„Падането на ГЕРБ от власт не е достатъчно засега. В този случай трябва да се отделят от лостовете на икономическата власт, защото те тенденциозно злоупотребяват с власт,” обясни депутатът от левицата Антон Кутев.

Според него ръководства на държавни предприятия, назначени при управлението на ГЕРБ, правят опити за политически протекции на ГЕРБ в местната и централната власт, за да продължи „източването на фирмите и пресирането на хората да ходят на протести”.

Въпреки че от партията на Бойко Борисов подкрепиха тезата си с примери от област Благоевград, Антон Кутев и съпартиецът му Красимир Янков ползваха като контрааргументи Силистра, Варна и Стара Загора.

„В Силистра, при обявено общо събрание на ВиК Силистра за 16 август, управителят го свиква за 22 декември. Механизмът на действие е един и същ не само във Варна, механизмът да се протака и да се продължава оставането на власт на определени хора с очевидна цел източване на дружеството. В същото време протестите в Силистра бяха в голяма степен от представители на дружеството, които бяха заставени да ходят на протести,” обясни Кутев, който е народен представител от този регион.

Депутатът Красимир Янков допълни, че задълженията на ВиК Стара Загора са повече от 8 млн. лв., а на ВиК Варна – повече от 15 млн. лв. „Това е в ущърб на мажоритарния собственик – държавата. Тези ръководства от времето на управлението на ГЕРБ правят опит с политическите протекции на ГЕРБ в местната и централната власт,” посочи още Янков.

Той информира още, че фирмите „Вилмат” ООД и „Вилмат лаборатории” ООД, по думите му – собственост на тъста на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Васил Георгиев, имат търговски взаимоотношения с възложители ВиК Стара Загора, ВиК Хасково, Благоевград, Севлиево и други.

„Предметът на дейност на фирмите е свързан техническо обслужване на система за катодна защита. Приходите на двете фирми за последните пет години са близо 700 000 лв. Смятаме, че българите трябва да знаят тези факти, които да бъдат взети под внимание от компетентните органи не само по отношение на искане на нова проверка на имотното състояние на Цветанов, но и по отношение на изказвания на народни представители от ГЕРБ,” подчерта още депутатът от левицата.

От пресцентъра на ГЕРБ разпространиха отговор от зам.-председателя на партията Цветанов, който категорично заявява, че няма от какво да се притеснява.

„За разлика от БСП, аз съм единственият до момента български политик, който след приключване на извършена проверка от НАП, е дал съгласието си публично да бъдат оповестени резултатите от нея. Винаги съм спазвал законите на България и съм работил в интерес на българското общество. И днешните медийни изяви на БСП са част от поредните опити за атака срещу мен и ГЕРБ,” посочва Цветанов.

Той определя информацията на БСП като „неуспешен опит за отклоняване на общественото внимание от политическата чистка, политическата безпомощност, компрометираните кадрови грешки и безпринципното управление” на новата власт.

Като пример за източване на държавни дружества Красимир Янков посочи ВиК Варна. ‘При искане от държавата за свикване на общо събрание от юни има отказ от управителя в рамките на месеца и го насрочва за януари 2014 година. На 23 юли е сменен управителят на дружеството. След това е поискано от Окръжния съд спиране на вписване на промените в ръководството. Това е направено от 3 общини с кметове от ГЕРБ. До народните представители от МИР Варна са постъпили сигнали за злоупотреби във ВиК Варна,” обясни той.

Красимир Янков отправи няколко въпроса към ГЕРБ: Вярно ли е, че съпругата на кметът от ГЕРБ Иван Портних - Велислава е съдружник в „Метан груп”, спечелил обществена поръчка за гориво във ВиК Варна за повече от 1 млн. лв.? Вярно ли е, че е била единственият кандидат за обществената поръчка? Вярно ли е, че тъстът на Портних - Красимир Маринов, общински съветник, е представлявал общината в дружеството?

„Смятаме, че фактите потвърждават, че ГЕРБ е източвала и продължава да източва държавни фирми,” заключи Красимир Янков.