Скандал избухна на заседанието на бюджетната комисия в парламента, която одобри на второ четене Бюджет 2016. Това става ден преди най-важният финансов закон да влезе за обсъждане в пленарната зала.

„Абсолютно не желая да участвам в такъв маскарад, това е абсолютно скандално и в Африка няма такива работи”, възмути се „червеният” депутат Румен Гечев.

Депутати от ДПС, БСП и Атака се възмутиха, че заради неполучени предварително документи са тръгнали на сляпо и поискаха отлагане на заседанието.

Заседанието напуснаха социалисти и атакисти.

„В момента това, което става тук е атентат срещу демокрацията в България без материали започва обсъждането на бюджета. Това е пълен цирк, управляващите ни диктуват какво да приемем и какво да отхвърли, аз не искам да съм фигурант”, каза още Гечев.

По разказа на опозицията, те получили документите по бюджетите на здравната каса, общественото осигуряване и на държавата минути преди заседанието, а не поне ден преди това.

ДПС, които също скочиха заради дошлите късно документи, не си тръгнаха. „Останахме, защото това ни е работата. Това ни е работата да седим в зала и да подкрепяме своите становища”, посочи Петър Чобанов от ДПС.

Управляващите опонираха, че опозицията е имала достатъчно време да се запознае с документите.

„Друго е от парламентарната трибуна да се чуят аргументи друго е в комисия. Желанието е на БСП да има повече политически привкус”, коментира Менда Стоянова от ГЕРБ.

А от Лекарския съюз заплашиха с протести заради новия начин за финансиране на болниците.  

Какви параметри са заложени?

Така без опозицията, ресорната комисия реши да отпусне 10 млн. лв. повече за работещите в музеи, галерии и библиотеки и 2 млн. лв. за заплати на служителите в НОИ.

От Бюджет 2016 отпадат текстовете за орязване на социалните придобивки на роботещите в силовите сектори, след масови протести.

През следващата година от 1 януари минималната зпалата трябва да стане 420 лв., Пенсиите се индексират от 1 юли с 2.5 %.

Семейните помощи  за семейство с едно дете става с 37 лв. или с два лева повече. По традиция най- много хазната дава за социални разходи - догодина те ще гонят 12 милиарда лева - над 35% от всички разходи.

За здраве ще се насочат почти 4 милиарда, а за образование малко над 3 милиарда лева.
За отбрана и сигурност в бюджет 2016 са записани 3.3 млрд. лв.

Залага се и догодина държавата да изхарчи повече отколкото, ще събере в хазната, но така наречената дупка в бюджета се свива и догодина дефицитът ще е 1.8 млрд. лева или 2 процента - при максимално разрешени от Европа 3 на сто от брутния вътрешен продукт.