Президентското вето върху текстове от Изборния кодекс беше преодоляно с гласовете на БСП, ДПС и „Атака" на заседание на временната комисия за изготвяне на закона във вторник.

Представителите на ГЕРБ в комисията гласуваха в полза на ветото. Според мотивите на президента, оповестени в петък вечерта, текстовете са върнати заради възможността за политическо влияние при съставянето на Централна избирателна комисия (ЦИК), отчитането на преференциален вот, липсата на разпоредба за електронно гласуване и неясните правила за машинно гласуване, отказа от активна регистрация на гражданите, създаването на „съществени пречки” пред гражданите за упражняване на пряка демокрация.

Управляващите определиха мотивите за наложеното вето като несъстоятелни и допълниха, че търсели от „няколко кладенеца вода да извадят".

„Това е първото мнозинство, първият парламент, който приема преференция за евроизборите с толкова нисък праг – от 5%. Досега действащата преференция, която сме видели на евроизбори, е от 15%. По отношение на избори за народни представители и общински съветници, това е първият парламент, който въвежда преференциално гласуване.

„Във всички листи борбата е за водача на листата и много правилно е, според нашето разбиране, хората, които не са посочили преференция, тяхното мнение да бъде отчетено като право водачът на листата да бъде запазен”, заяви Янко Янков от ДПС по повод забележката за обезсмисляне на преференцията в този вариант.

„То е просто изсмукано от пръстите. То е вето заради самото вето”, коментира Павел Шопов от „Атака”.
От ДПС също отхвърлиха ветото, но ще искат тълкувателно решение на Конституционния съд на текстовете на изборното законодателство за уседналостта.

Следобед предстои извънредно заседание на парламента, на което да бъде обсъдено ветото на държавния глава. Очаква се то да бъде преодоляно още днес, защото законодателите се стремят законът да бъде гласуван в срок, за да е в сила за изборите за Европейски парламент.