Божидар Лукарски е новият председател на СДС. Той беше избран с 393 гласа на 21-та Национална конференция на СДС. Основният му конкурент в борбата за поста - Иван Сотиров, получи 263 гласа.

Кандидатите за председател на партията бяха общо четирима – Иван Сотиров, Детелина Симеонова и Драго Михалев. Другият кандидат за председател - Константин Арабаджиев, си направи отвод още по време на самата конференцията.

Луковски благодари на участниците във форума и каза, че се надява да няма реваншизъм и да работи добре и с опонентите си. 

„Основната роля на СДС е да участва в този десен блок, който се сформира, без нито да има претенции да е водеща, нито някой да води нас. Просто ще запазим своята идентичност. По-тежко не е било, но СДС има история и е запазена марка от 89-та”, заяви Лукарски.

Новият лидер каза, че вече е определил приоритетите и партньорите си. „ГЕРБ не е предмет на разговор за този дясно центристки блок и имаме по спешни задачи”, отсече той.

По-рано днес режисьорът Евгений Михайлов разпространи сред делегатите отворено писмо от името на група интелектуалци - бивши членове на партията, и ги призова да свикат временен обществен съвет, в който да влязат част от старите лица като Филип Димитров, Петър Стоянов и Едвин Сугарев.

„Оношението ми към старите лидери е с голямо уважение, те са дали своя дан за демокрацията. Но се част от историята по-скоро, не от бъдещето. Моята идея е да работя с нови лица”, изтъкна Лукарски.