Четирима са претендентите за председател на Съюза на демократичните сили. Постът бе овакантен, след като последният лидер на дясната партия Емил Кабаиванов подаде оставка след изборите на 12 май, в които партията му получи едва 1,37% от гласовете на гражданите.

Бившият зам.-кмет на София Иван Сотиров е кандидатът, издигнат от Софийската организация на СДС. Каварна е дала подкрепата си за главния секретар на партията Константин Арабаджиев, но по-късно днес той си направи отвод.

Номинация е получил и адвокатът Божидар Лукарски. Структурата в Добрич е номинирала Детелина Симеонова, която водеше листата на партията за парламентарния вот. Петият кандидат за председателското място е председателят на Съюза на репресираните Драго Михалев.

Днес и утре СДС провежда в София Национална конференция. Тя започна в 10:00 часа с доклад на председателя на формацията в оставка Емил Кабаиванов.

В дневния ред е записана промяна на Устава на СДС. Промените ще са свързани с избора на ръководство на партията. Предлага се това да прави Националната конференция, а не както сега - председателят и заместник-председателите да се избират на вътрешнопартийни избори.

Ако това изменение бъде прието, ще се направи избор на ново ръководство на СДС.

Делегатите ще обсъдят и приемат политически документи на 21-та Национална конференция, предвижда още дневният ред.

Изборът на ново ръководство на СДС се очаква с внимание от десните формации, които инициираха преговори за създаването на реформаторски блок. В тях обаче не беше поканена СДС на Кабаиванов заради съмнения за „съглашателски” отношения с бившите управляващи от ГЕРБ.