"Първо искам да кажа, че съм щастлив за победата на Джокович, радвам се за всички държави на Балканите заради тази победа". 

Това бяха първите "съществени" думи на премиера Борисов, след като гласува на референдума. Преди това под одобрителния поглед на Симеон Дянков, министър-председателят посъветва репортерите да "минат 3-4 крачки назад".

За хората, които не се интересуват от спорт, трябва да се отбележи, че няколко часа преди "най-големия" тенисист сред българските политици - Бойко Борисов да гласува, сърбинът Новак Джокович спечели третата си поредна титла от „Аустрелиън оупън”.

Едва след тази тенис еуфория Борисов се върна към темата „референдум” – с изказване на благодарност към опозиционния лидер на БСП.

„Чрез този референдум завинаги Станишев зачеркна проекта „Белене”, българите трябва да благодарят на Станишев. Хубаво е все пак, че имаше референдум. Разбира се, има много теми, които не са експертни, по които може да чуем мнението на хората. Но все пак проведохме го, похарчехме много пари – при положение, че всички бяхме наясно, че ще е ниска избирателната активност”, каза Борисов.

Той определи допитването до народа като „упражнение”, което струвало на държавата над 14-15 млн. лева – пари, които „можеше да бъдат за майките, за детските градини”.

„Хората се убедиха, че това е нещо, което не заслужава тяхното внимание, не ги интересува – затова и избирателната активност е така ниска. Единственият плюс е, че Станишев ми помогна повече никога да не подпиша за Белене”, добави премиерът.

На въпроса как би отговорил на обвиненията на социалисти, че умишлено на места в страната се пречело на гласуването чрез непочистени пътища, Бойко Борисов отговори: „На кривата ракета космосът й пречи! Пътищата са почистени, очакваше се по принцип да вали сняг. Но времето беше хубаво, т.е. който е искал, е можел да отиде да гласува”.

Премиерът бе придружен от финансовия министър Симеон Дянков, който изказа мнението, че лидерът на БСП трябва да си подаде оставката – заради напразно изхарчените средства за референдума. Борисов обаче побърза да „плесне през ръцете” министъра.

„Нека не си подава оставката, да си стои спокойно. Станишев е свършил голямата работа, аз само не я подписах. Той помогна много човекът, за пореден път се показа като отговорен политик”, изказа се ласкаво за парламентариста Борисов.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи