Докладите на МВР по операция „Червеи” са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни в публичното пространство.

Това е мнението на премиера Бойко Борисов, който се срещна със силовия министър Веселин Вучков и с главния прокурор Сотир Цацаров заради скандала със следене на протестиращи през 2013 г.

По-късно пред журналисти Борисов обясни, че е одслушвана "цяла една система", като не уточни дали става въпрос за мобилен оператор или електронна кореспонденция, но не е следена социална мрежа. В разработката "Червеи" не са влизали известни лица от протеста.

На въпрос кой е нареждал подслушванията, Борисов отговори: „По арестите ще ги познаете”.

Шефът на МВР е информирал министър-председателя за констатирани редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, посочени в доклад на Бюрото за контрол над СРС след проверката в дирекция „Сигурност” на министерството.

Цацаров коментира пред журналисти, че прокуратурата проверява случая много преди медиите да разберат за него.

От краткото съобщение на правителствената пресслужба се разбира, че документите съдържат класифицирана информация и подробности не могат да бъдат оповестявани.

За „Червеи” се разбра през миналата седмица, когато в ефира на bTV председателят на вътрешната комисия в Народното събрание ген. Атанас Атанасов от РБ обяви, че голям брой граждани са били следени от службите месеци наред по време на протестите срещу кабинета „Орешарски”.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров (назначен именно по време на управлението на БСП, ДПС и "Атака") и Цветлин Йовчев категорично отрекоха да знаят за следене на протестиращи.

Лазаров няма данни

Не ми е известно МВР да е събирало каквато и да е информация за протестиращите, още по-малко пък за близките им, коментира днес в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Лазаров каза, че незаконното прилагане на СРС е престъпление по закон и в тези обвинения, които не са подкрепени с доказателства на този етап, се усеща точно намек за престъпление. „Компетентният орган, който трябва да се произнесе, е прокуратурата и аз очаквам с нетърпение да видя какви материали ще влязат”, каза още той.

На въпрос дали тези обвинения не целят и смяната му, Лазаров отговори, че постът главен секретар на МВР не му е самоцел, но не пропусна да отбележи ръст по всички показатели: разкриваемост на убийства, тонове задържани наркотици, в пъти повече от предишни години.

„Всичко останало, което се твърди, е плод на фантазия”, каза още главният секретар.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"