Личен призив отправи премиерът Бойко Борисов към президента Росен Плевнелиев – да наложи вето и да върне Закона за съдебната власт. Само преди седмица, потъпквайки препоръките на ЕК, мнозинството отхвърли прекия избор на Висшия съдебен съвет, приемайки окончателните текстове.

Ден по-късно държавният глава се противопостави директно на закона, прокаран от ГЕРБ, с което стана ясно, че е напълно възможно да го спре. Тогава Плевнелиев обяви, че на администрацията му ще е необходимо известно време, за да се запознае в детайли с текстовете, и да реши дали да наложи вето. Президентът заяви убедеността се, че не сега действащият Висш съдебен съвет, а следващият трябва да избере новия главен прокурор.

С хиляди условности, тъй като не било негова работа да се бърка в работата на независимия орган, срещу сегашните магистрати в съвета заговори и Борисов. Според него те не заслужавали кариерни бонуси, тъй като не са ги заслужили: "Така че, надявам се президентът някъде вторник - сряда да го върне, веднага да се започне процедура и да се прегласува”. За тези си действия държавният глава щял да получи и лично приветствие от министър-председателя, обеща самият той.

Макар че мнозинството в парламента внесе промените в закона, Борисов обяви, че ГЕРБ като политическа партия не би подкрепила този Висш съдебен съвет да избира главния прокурор. „И ГЕРБ ще внесе да ги промени сега”, повели премиерът. На въпрос защо депутатите са се хабили с приемането на текстовете, той отговори, че имало много аргументи "за" и "против".

Развитието по въпроса, както обяви премиерът, ще бъде следващата седмица и вероятно ще е резултат от разговорите между него и държавния глава, с когото имали „еднакво мнение”.

Борисовкоментира темата по време на откриването на нова Учебна спортно-тренировъчна зала в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", за която каза: „Този терен искаха да го откраднат, но сега, когато на него се построи залата, няма как да стане”. И се ангажира през септември в града под тепетата да отвори врати още една нова многофункционална спортна зала. А "казармите отзад, които загрозяват университета, ще ги дадем на ВУЗ-а да си направят парк".