Членовете на Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да се избират пряко. Това реши парламентарното мнозинство при окончателното приемане на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които бяха подети по настояване на ЕК. В същото време обаче управляващите потъпкаха многократно заявените от Брюксел препоръки за пряк избор на т.нар. „правителство на съдебната власт”.

Множеството искания на ЕК до българските власти за пряк избор на кадровиците от всички магистрати в системата бяха отхвърляни от ГЕРБ с най-разнообразни аргументи, сред които бе и този, че няма време за подобни промени.
Нежеланието на София да даде възможност съдиите сами да избират представителите си във ВСС бе определено в последния доклад на комисията като „изчезнала политическа воля”. Каква ще бъде оценката на Брюксел по този въпрос в юлския мониторингов доклад остава да видим. Още повече, че депутатите решиха настоящият ВСС да избира новия главен прокурор.

В последните години ЕК отправя тежки упреци към кадровата политика на сегашния ВСС. Редица неправителствени организации и Съюзът на съдиите в България също многократно са определяли назначенията на ВСС като порочни и непрозрачни. Един от най-фрапиращите примери е този с избора на Владимира Янева за председател на СГС. Назначаването на поста на семейната приятелка на Цветан Цветанов предизвика редица трусове в съдебната система.

София може да получи „шамар” през юли и заради определянето на кариерния бонус, от който ще се възползват сегашните кадровици. След приключването на мандата им в началото на октомври, те ще се върнат в съдебната система на позиции, по-високи с една степен от тези, които са заемали преди това.

Промените в ЗСВ преминаха без особен интерес от страна на депутатите, които показаха, че декларациите за важността на съдебната реформа са по-скоро празни приказки.