Президентът Росен Плевнелиев директно се противопостави на приетия преди ден окончателен вариант на редактирания Закон за съдебната власт, в чийто основни текстове мнозинството от ГЕРБ потъпка препоръките на Европейската комисия. Напълно реална е възможността държавният глава да наложи вето на закона, стана ясно от изявление на Плевнелиев и от последвало съобщение от прессекретариата му.

Президентът е убеден, че не сега действащият Висш съдебен съвет, а следващият трябва да избере новия главен прокурор.

Вчера депутатите отхвърлиха възможността за пряк избор на членовете на ВСС, за какъвто Брюксел настояваше повече от упорито. Също така мнозинството разписа текстове, според които именно настоящите кадровици на съдебната власт ще изберат наследникът на Борис Велчев, чийто мандат е на финалната права.

Велчев трябва да освободи кабинета на последния етаж в Съдебната палатата на 19 февруари 2013 г. Преди промените на текстовете изборът на наследника му започваше два месеца по-рано от тази дата и приключваше месец преди края на мандата.

По предложение на депутати от ГЕРБ в промените, одобрени вчера, обаче бе записано, че процедурата започва 6 месеца по-рано - тоест още на 19 август, а мандатът на сегашното „правителство на съдебната власт” изтича на 3 октомври.

Росен Плевнелиев обяви, че първо трябва да бъде избран новият Висш съдебен съвет и след това той да посочи следващия главен прокурор. Сегашният ВСС не се ползва с достатъчна степен на обществено доверие и не е редно той да избере новия главен прокурор, посочи президентът.

Държавният глава обяви, че шестмесечният срок по-скоро гарантира прозрачна, истинска процедура за избор. Той коментира, че така приетият текст е отворил опция, която по думите му "не сме сигурни дали може и ще бъде използвана".

Росен Плевнелиев посочи отново, че най-важно е да има прозрачна процедура за номинация на всички членове на ВСС и на новия главен прокурор, максимална публичност на кандидатурите и достатъчно време, за да се вземе решение. По думите му всякакви съмнения за задкулисни сделки, за бързо назначаване трябва да отпаднат. Радвам се, че е даден достатъчно дълъг срок и се надявам именно това да бъде процедурата, каза Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че новият главен прокурор трябва да "тръгне" с висока степен на обществено доверие и това може да се постигне, само когато бъде избран от един прозрачно и честно избран нов ВСС.

"Нека да си дадем сметка как е правен изборът досега на ВСС - колко много съмнения и непрозрачност имаше в избора, процедури, които бяха много бързо скроени, кандидатури, които идваха в последния момент. Сегашният ВСС неслучайно няма висока репутация в обществото, именно поради процедурите и начина, по който са взимани решенията", посочи Плевнелиев.

Трябва да се отбележи, че всичко, казано от президента за репутацията на сегашния ВСС, се споделя от редица неправителствени организации. Съюзът на съдиите в България също многократно се е противопоставял на кадровата политика на ВСС. Срещу нея в началото на мандата най-голяма врява вдигаше вътрешният министър Цветанов. На този фон обаче парламентът направи така, че след изтичането на мандата на ВСС, членовете му ще се върнат в съдебната власт на по-високи позиции, от тези които са заемали, преди да станат кадровици. Това означава само едно – увеличение на заплатите, произтичащо от кариерното развитие.

В президентството изчакват да получат приетите от парламента текстове на закона, като президентът ще свика Правния съвет към него, за да ги разгледат, преди да вземе решение дали да наложи вето, посочиха от прессекретариата на държавния глава.

В отговор на въпрос президентът опроверга твърденията, че вицепрезидентът Маргарита Попова няма да бъде номинирана за главен прокурор.

По-късно премиерът Бойко Борисов призова нов Висш съдебен съвет да избере следващия главен прокурор. Той направи това само ден, след като мнозинството на ГЕРБ прие законови промени, които дават право и на сегашния състав да посочи наследника на Борис Велчев.

Така позицията на Борисов се доближи до тази на президента, който заяви, че обмисля първото си вето по тези текстове, защото сегашният висш съдебен съвет е загубил обществено доверие.

„Единствената ми молба е да се подберат най-добрите магистрати, които като отидат там да знаем, че имаме Висш съдебен съвет и да изберат главен прокурор, който да е образец.”