Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи поздравленията към новоизбрания председател на БСП Михаил Миков.

„Приемете моите поздравления по случай избирането Ви за председател на БСП. За България е важно да има силно ляво и дясно, за да има както политически дебат, така и сблъсък на идеи и политики, от които се раждат правилните решения за развитието на страната и за благото на българския народ.

Вярвам, че предстоящата предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори ще бъде поле за съревнование между политически платформи и послания, а не за водене на компроматна война, която отблъсква българските граждани и води до ниска избирателна активност.

Желая Ви успех”, се посочва в поздравителния адрес.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан също поздрави новия лидер на левицата, въпреки че на конгреса на БСП практически всички публични изказвания бяха срещу коалиционния партньор на Столетницата. Знаково беше и отсъствието на предвставител на движението - за пръв път от години.

Местан пожелава на Миков непоколебимост, за да работи с "авторитет и политическа авангардност". Лидерът на ДПС изразява и надежда, че новият лидер на БСП ще работи "без дребнавостта на самоцелната партийност".

Ето пълния текст на писмото:

Поздравявам ви с избирането за председател на БСП и ви желая непоколебимост в отговорната мисия да работите с авторитет и политическа авангардност.

Няма да спестя поздрав и заради спечеленото от Вас лидерство след оспорвана надпревара между знакови за БСП лица. Ценя спечеления от Вас избор. В него различавам силата на собствената Ви политическа и парламентарна аура на опитен политик с европейска комуникативност и категорична самостойност.

Във вас приветствам авторитета да се работи последователно в името на конструктивната политика без дребнавостта на самоцелната партийност за европейското бъдеще на България.

Преди да завърша с полагащото ви се уважение, ви уверявам в градивната нагласа – лична и на ДПС – да влагаме политическата си себестойност за националните приоритети, през които да преведем България през реформите за висок стандарт на гражданите и за стабилна демокрация в държавата, уверява председателят на движението.