Бившият премиер и Бойко Борисов, чиято партия се явява единствената парламентарна опозиция в момента, обяви правителството на Орешарски за „роднинско, приятелско и с много обвързаности”. Лидерът на ГЕРБ е уверен, че управляващите са тръгнали в грешна посока, тъй като вместо с проблемите на хората са започнали да се занимават с ДАНС и БОП.

Действително БСП и ДПС с мълчаливото съгласие на „Атака” се заеха с ударно преправяне законодателството, засягащо спецслужбите. Трябва да се отбележи обаче, че подобно „явление” се наблюдаваше и в първите месеци от управлението на Борисов.

Повод за коментара му стана гласуваната от парламента комисия, която ще се занимава с полетите на Авиоотряд 28 по време на неговото управление и назначаването на новия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който пък се оказа зет на Камен Пенков. Последният бе зам.-вътрешен министър, докато ведомството се управляваше от Румен Петков.

„Падането на министъра на новото министерство (става въпрос за министерството на инвестиционното проектиране – бел. ред.), на което никой все още не знае каква ще му е функцията, Тихолов, показва, че дори не са имали време да проверяват тези хора. Това е нормално, за всяка Тройна коалиция е така”, аргументира тезата си за обвързаностите Борисов.

Той обяви, че има готовност да отговоря на комисията за правителствените полети, но няма архив на документите, защото „съм си вършил работата и се е налагало да правя това”.

Борисов каза, че не се опасява, че комисията ще намери нещо от това, което се е изписало по медиите. „ГЕРБ подкрепи тази комисия, единственото, от което сме недоволни е, че в нея не се включи и закупуването на двата „Еърбъса”, те са правителствени самолети по тяхната логика и е хубаво да се знае как е направена тази сделка, защото загубите за бюджета от нея са много по-големи, отколкото всички полети на Авиоотряда”, посочи Борисов.

„Проверките на Тройната коалиция не попадат в обсега на комисията, защото не им е угодно, ние навремето градяхме държавата, правехме проекти, усвоявахме пари, строяхме метро”, допълни Борисов.

Според Бойко Борисов управляващите ще сформират и други комисии за проверка на действията му, защото иначе трябва да отговарят на хората за доходите, пенсиите и всички обещания, които са дали. „Сега отклоняват общественото внимание. И това ще мине”.