Бойко Борисов настоявал членовете на ГЕРБ да не изкажат нито една лъжа в предизборната си програма. Това стана ясно от думите на бившия икономически министър Делян Добрев пред bTV, който вероятно ще оглави листата на партията в Хасково. Той допълни, че бившият премиер не е изчезнал, а се е включил активно в „усилената” работа по посланията, които бяха представени в сряда на пресконференция.

Добрев каза още, че ГЕРБ няма да залита към популизма, няма да обещава, а ще бъде различна с отговори на въпроса как, а не какво. Препокриването на темите, които бяха посочени в програмата на партията, с тези от предходните избори, той обясни с краткостта на мандата – „образование, здравеопазване - целият свят работи по тях няколко мандата”.

Бившият икономически министър се включи в тона на признаване на грешки, който звучи през последните седмици покрай всички членове на кабинета „Борисов”. Най-голямата, според него, е непостигането на икономически растеж, който да гарантира високи доходи.

Други еднозначни пропуски от Добрев обаче не бяха посочени: „Кои са ни греховете?”, попита той и за всяка отбелязана слабост в управлението на подалото оставка правителство той намери обяснение:

„Ние сме самокритични, но не трябва да отричаме и това, което направихме – премахнахме посредниците при газа, осигурихме проучване на Черно море, което след 4 години ще гарантира енергийна зависимост на страната за дълъг период. Спряхме пагубния проект „Белене”, който щеше да фалира държавата, спряхме „Бургас-Александуплис”, който щеше да затрие целия туристически сектор”.

Състоянието на малките и средни фирми се дължало на усложнената икономическа ситуация, наложена от неочаквано дългата криза. Оказа се, че с със свое решение – спирането на АЕЦ „Белене”, бившите първи в управлението са спестили и риска България да се превърне в Северна Корея.

Ниските инвестиции през януари 2013-а Добрев обясни със „сезонност”, която била нормална за началото на годината.

Бедността, по който показател страната е на дъното на ЕС, не станала в последните три години, а в последните 23. „Ние обещавахме да гарантираме високи доходи, но това става само през висок ръст на икономиката. Трябва обаче да се отчете, че управлението беше в най-тежката криза и в нея имаме 1% ръст, който не е достатъчен, но е на фона на -1% ръст за целия Съюз”.

В борбата с организираната престъпност, която ГЕРБ трябваше да води на преден фланг по обещание, Добрев отчете, че има повече униформени полицаи по улиците, няма отвличания, убийства и магистрални обири. „Това бързо се забравя, защото е нормално да ги няма. Битовата престъпност по принцип се увеличава в криза. Правят се усилия и в тази посока. Не сме перфектни и моят апартамент беше ограбен в Хасково когато бях депутат, 3 години по-късно хванаха грабителите”, призна бившият министър.

„Калинките”, които летяха през управлението на ГЕРБ, той призна с „половин уста” за лош кадрови подбор, „но за разлика от всички останали, тези грешки сме ги коригирали веднага – това е правителството с най-много сменени министри и зам.-министри. Никога не можеш да направиш състав на МС безгрешен”.

Добрев отправи призив да бъде посочен пример за корупция в правителството, част от което беше, но не успя да отговори на въпроса защо обвиненията срещу Мирослав Найденов дойдоха, след като вече не беше министър.

Въпрос дали Мозъка ще бъде в листите на ГЕРБ Добрев отклони с незнанието си кой е той и с невъзможността му да коментира списъците. Лъчезар Иванов с прякор Мозъка бе шеф на софийската организация на партията, но се наложи да подаде оставка след оказан натиск за спиране на репортаж за близък до него митничар. Все пак Добрев призна, че много от „настоящите депутати в НС” няма да бъдат в листите.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС