От ГЕРБ за пореден път се обявиха срещу разпределението на 500 млн. лева по инвестиционната програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Според опозицията проектите са одобрени „по неясни критерии, без прилагане на обективен анализ и без финансова и икономическа обосновка”.

След като вече изрази недоволството си в писмо до финансовия министър Петър Чобанов, който го заподозря в егоистични подбуди, че иска да се хвали какво е построил и какво е дал, Борисов продължи с епистоларната комуникация и в понеделник.

В писмо до премиера Пламен Орешарски лидерът на ГЕРБ пише, че партията е обезпокоена от разпределението на средства към общините.

„Обективният анализ показва, че измерено спрямо населението, финансирането е по 15 лв. на човек в общините с кметове, издигнати или избрани с подкрепата на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези от БСП и по 133 лв. при общините с кметове от ДПС”, изтъква Борисов пред министър-председателя.

Същевременно общините с кметове, избрани или подкрепени от ГЕРБ, представляват над 60% от българските граждани и формират 80% от БВП на България, изтъква още Борисов.

„Това създава основателни съмнения, че общините на ГЕРБ са дискриминирани”, пише още Борисов и кани Орешарски на среща с кметовете на ГЕРБ в удобно за двете страни време и място, на която министър-председателят да представи аргументите на правителството си за разпределението на средствата по инвестиционната програма.

Общините с кметове на ГЕРБ вече поканиха премиера на среща в събота, но той още не е отговорил. Днес настояването им бе потвърдено и от лидера на партията.