Друга алтернатива, освен ГЕРБ, няма. Само от нас се плашат реално – такъв извод направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред делегатите на Редовното отчетно-изборно национално събрание на партията в неделя в София. Словото му бе издържано в типичния стил на бившия премиер, който успя да засегне широк спектър от теми.

„Друга алтернатива, освен ГЕРБ, няма. Оправдават се с нас, защото сме най-силни, само от нас се плашат реално. Какво да ги е страх от партия с 5-7 % – я ги вземат, я не. Знаят, че ще ги победим и затова търсят виновни, че АБВ ще им вземат гласовете”, заяви Борисов с препратка към БСП, чийто конгрес беше преди седмица.

Председателят обяви, че занапред за формацията няма да се говори като за „лидерска", решенията ще бъдат в ръцете на единайсетчленния Изпълнителен комитет, в който влизат познати и утвърдени лица, доказали, че работят за България. Борисов подчерта, че „в партията има много качествени хора, на които трябва да се дава път, да се осигури кариерно развитие, за да идват все повече хора в ГЕРБ". Той не пропусна отново да постави акцента върху себе си, дори и в този контекст, и допълни: „Нека си има хубав лидер, но важните задачи да се взимат от всички тези хора от Изпълнителния комитет.”

„Предпочитам да сме в изолация, да се борим сами, докато колегите от Реформаторския блок разберат, че по този начин помагат на БСП и новата им патерица, и че никога няма шанс да направим мнозинство, за да управляваме и да направим реформите.

„Това е най-големият комплимент, който съм чувал за мен и за ГЕРБ – че ГЕРБ не може да се разбере с никого – нито с БСП, нито с ДПС, нито с „Атака”, похвали се още Борисов.

Стара песен на нов глас

„В момента тези хора действат умишлено, за да загубят арбитража за „Белене”, да изкарат, че ние сме виновни и след това да го оправят с руската компания”, обясни още Борисов, споменавайки спорната тема за Втората атомна.
„Предишната тройна коалиция си купи влаковете, Сименсите, и не си ги плати. Раздадоха си 500 милиона за градинки и паркчета, а не си платиха влаковете, затова ни замразиха сметките. Какви реформи да направиш в БДЖ, когато то виси с 300 милиона”, попита Борисов.

„Една лъжа, която не можахме да оборим – те съумяха да внушат, че ние сме замразили пенсиите, а от първия ден правителството на ГЕРБ започнахме да плащаме по-високите пенсии в най-голямата финансова и икономическа криза. Но тези лъжци говорят, че сме ги замразили”, възнегодува още Бойко Борисов.

Строителството на ГЕРБ

Въпреки че кабинетът „Борисов” върна мандата си преди цяла година, бившият премиер не пропусна да отчете за пореден път успехите на собственото си управление. „Построихме повече, отколкото за 20 години преди нас. Това беше един успешен мандат и ни се падна да управляваме в най-тежкото време за света, най-тежката финансова икономическа криза. Успяхме да удържим. Цели държави катастрофираха – Италия, Испания, Гърция. С тази крехка икономика успяхме да задържим финансово стабилна България, да я извадим от дефицит”, изтъкна за пореден път Бойко Борисов.

„С няколко тефтерчета, бири ни държат в обяснителен режим. Това време приключи. ГЕРБ няма да се обяснява. Грешките са отчетени, направеното е направено”, категоричен бе той.

Макар че управлението му търпи много критики особено заради опитите за влияние в съдебната система. Борисов се похвали с постижения и в тази сфера. „За годините се направи много и в съдебната система. Може да се направи още. Трябва всячески да се опитваме да помагаме на институциите. Има политически начин, закони, дебат, с който когато трябва, да го правим в парламента. Със съдийската гилдия партията влизаше в пререкания и това не донесе нищо добро. Трябва да подхождаме с уважение към институциите, на базата на закона да отрегулираме така системата, че да падне мониторинговият механизъм”, коментира Борисов.

Окаяната БСП

„Не си спомням БСП да е била в такова окаяно състояние, каквото е в момента. Те са толкова уплашени хора. Те самите разбират, че и техният електорат, и техните хора страдат и се мъчат”, посочи още лидерът на опозицията.
Той прогнозира много тежки следващи месеци до изборите за Европейски парламент през май. „Тогава вече страхът в хората ще почне да преминава. Сега е тиха ярост, защото има страхливи хора. Десетки хиляди всяка вечер минаваха по улиците на София. Те не са станали по-доволни. Това рано или късно ще избие. Напрежението в страната витае. Затова се опасявам с разиграването на етническата карта”, посочи Борисов и призова ДПС да престане с тази практика.

„В ГЕРБ има много български мохамедани и когато някой хвърли камък по църква или джамия, за мен е едно и също. На Балканите това е все едно да си играеш с динамит”, предупреди лидерът на ГЕРБ.

„Най-много плаши народа статуквото, партиите на прехода и задкулисието. Има ли по-голямо задкулисие – да станеш почетен председател на партия? Да сложиш някой, който да ходи в парламента? Има ли по-голямо задкулисие да си мандатоносител, а да не си министър-председател, да сложиш някой, който не може да взима решение сам”, попита Борисов с намек към Ахмед Доган и Сергей Станишев.

Повече Европа

Борисов, който говори в края на партийната конференция, взе повод и от призива на председателя на ЕНП Джоузеф Дол, който призова за „процъфтяваща Европа на ценности, заетост, икономически динамизъм, солиден и устойчив растеж”.

„Това, което ни казва г-н Дол, е важно да бъде анализирано. Много важно е да го прозрат и нашите приятели, не само в център-дясно пространството, а всички, които имат претенции да бъдат политици в България – да видим как управляват в Европа. Политическият опонент там е опонент, не е враг, който да окаляш с всички средства и черен пиар, опорни точки”, коментира Борисов.

„Не е завидно правото да говориш след председателя на ЕНП – толкова уважаван човек в Европа, какъвто е Джоузеф Дол. В днешния ден не мога да не се върна в годините, когато предишният председател Вилфред Мартенс, бог да го прости, помагаше много на ГЕРБ и за наша радост на негово място дойде още по-голям приятел на ГЕРБ”, посочи накрая Борисов.