Не твърде добри познания по история демонстрира премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Техеран. По време на поредния си монолог в защита на идеята за демилитаризирано Черно море, министър-председателят заяви, че по време на Втората световна война страната ни е обявила война на СССР.

Това не отговаря на истината – макар Царство България да прекъсва отношенията си с Великобритания и САЩ на 13 декември 1941 г., връзките със Съветския съюз не са прекъсвани, макар да сме били съюзници на Германия. СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г. – когато Червената армия вече е близо до границите на страната, а до комунистическия преврат остават броени дни.

Не е известно срещу съветските войници да е имало организирана съпротива, когато влизат на наша територия.

Пълният цитат от изказването на Борисов показва и неговата оценка за българските политици от историята: „Оценява се, че ние не сме войнстваща нация. Можем да се сбием с всеки и сме го показвали в историята – че можем да обявим на половината свят война. Вярно... след това доста от териториите ни ги няма, де (смях). Едновременно на Съветския съюз, на Щатите, на комшиите (?), на кой ли не. По време на Втората световна война сме обявили война на всички”.

Връщайки се в 2016 г. с темата за военно присъствие на НАТО в Черно море, Борисов подчерта, че „народът избира кой да го управлява и как”: „Като не ме харесват, ще си изберат като Мони Паси някой... силен... смел... голям боец, който да налита с крилати ракети, да пребива руснаци, американци, който му дойде на акъла (...) И в Банкя има много такива, които много обичат в кръчмите да се правят на силни и после бягат”.

Борисов апелира всички страни в региона да работят за спадане на напрежението и да не се влиза в надпревара във въоръжаването, която би погълнала много държавни пари. „Никой няма да си нареже корабите. Нямам тези илюзии, че Русия ще си извади флота, а ако може те да не го увеличават”, каза премиерът, като подчерта, че никога не е отричал ролята на Москва за напрежението.

„Когато има инфраструктурни коридори, през които минават газ, петрол, транспорт и стоки, там няма война, те се пазят тези места”, смята Борисов.