Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

Освен интензивния политически диалог между България и Германия, на срещата беше посочено, че двете държави остават стратегически партньори в областта на търговията и инвестициите.

През 2018 г. стокообменът между страните е 8,153 млрд. евро, което е с 11.8%  повече от миналата година. Инвестициите от Германия у нас през 2018 г. са в размер на 153,7 мил. евро.

По време на срещата Бойко Борисов посочи, че за страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.

По време на разговора между Борисов и Маас са обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, образование, наука и култура.

Хайко Маас идва в София по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Утре той ще бъде приет и от президента Румен Радев. Захариева ще приеме Маас за разговори на „четири очи“ и пленарни разговори между двете делегации в Министерския съвет.

Двамата министри ще обсъдят актуални теми от двустранните отношения и дневния ред на Европейския съюз, както и въпроси, свързани с предизвикателствата пред ЕС в международен план.

Захариева и Маас ще се разходят в историческия център на София в района между ротондата „Свети Георги“, джамията „Баня Баши“ и Софийската синагога, символизиращи културното многообразие и толерантност на българския народ. Те ще направят и първа копка на новата сграда на дипломатическата мисия.