„Всекидневно полагаме огромни усилия за справяне с мигрантския поток, благодарение на огромния труд на нашите полицаи, жандармеристи, военни и военоморски”, каза премиерът Бойко Борисов при разговора си със зам.-председателя на Военния комитет на НАТО Марк Шислер.

Министър-председателят обсъди с Шислер предизвикателствата пред НАТО в региона на Европа и настоя за намиране на общи решения по проблеми и зачитане на интересите на всяка една страна-членка на Алианса.

От днес на българо-турската граница патрулират екипи на Жандармерията. Очакват се и служители на "Фронтекс", които ще се включат в защитата още тази седмица.

„България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация”, допълва още Борисов. Той припомни за ученията и тренировките, проведени на територията на страната ни.

„Военнослужещите ни са изключително подготвени”, каза премиерът.

„България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си”, каза още Борисов.