Страната ни се справя изключително добре в охраната на границите срещу нелегално преминаване на мигранти и за да продължим да бъдем добър пример в това отношение, трябва да сме подготвени за всички възможни сценарии. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“, след като присъства на съвместното учение на Военноморските сили и „Граничната полиция”.

Учението се проведе в Бургаския залив в района на остров Света Анастасия и в него участваха хеликоптер, два кораба, катери и лодки.

Снимка: Facebook

Униформените разиграха няколко възможни сценария:

- хеликоптерът, два кораба, катери и лодки се насочват към рибарски кораб с нелегални имигранти в наши териториални води и успяват да го върнат обратно.

- хеликоптерът установява надуваема лодка с бедстващи мигранти. Заловени са двама мъже и жена в лошо физическо състояние. Оказана им е помощ.

Премиерът Борисов остана доволен от видяното, както стана ясно от публикацията във „Фейсбук“, и дори сподели снимки от учението.

Снимка: Facebook

Той обеща финансиране за изграждането на два нови бойни кораба у нас.

„Ще заделим към 800 млн. и ще произведем тези кораби, които са измислени и готови да се строят“, каза премиерът.

Имаме проект за нов самолет в рамките на милиард и половина, стартират процедурите за закупуване“, пък каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

На финала на морската тренировка премиерът обобщи, че „няма нужда НАТО да ни пази, можем и сами“.

Официални гости бяха още вътрешният министър Румяна Бъчварова, военният министър Николай Ненчев и вицепремиерът Томислав Дончев. Те се качиха на фрегатата „Дръзки“.