Поредно изказване от страна на управляващите, с което те се разграничават от „Атака”. След като преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта в свое изявление, че партията му няма нищо общо с националистите, като същото не може да се каже за ГЕРБ, днес подобни думи изказа и лидерът на ДПС.

Лютви Местан заяви в парламента, че единственото, което биха могли да направят бившите управляващи по отношение ролята на „Атака”, е да наведат глави и да мълчат, защото "първият български политик, който легитимира "Атака", се казва Бойко Борисов".

„Близо година България се управляваше от двупартийна коалиция ГЕРБ-„Атака”. Няколко вота на недоверие срещу Бойко Борисов не минаха заради явната подкрепа на „Атака” за кабинета. Няма как след няколко години да предизвикате дебати в ЕП за ролята на „Атака” в българската политика. Става въпрос за закъсняла политическа съвет”, заяви Местан.

Политикът изтъкна, че по времето на тази двупартийна коалиция един от министрите в кабинета се е казвал Росен Плевнелиев. Местан директно се обърна към настоящия президент и към експремиера Борисов.

„Нямаме право на двойни стандарти, г-н президент, г-н Бойко Борисов. Вие днес можехте да бъдете моралните съдници на това, че БСП и ДПС зависят от единия глас на „Атака” не за управлението на страната, а за кворума в Народното събрание, ако бяхте проявили това мъжество, ако през 2009 г. бяхте отказали подкрепата на „Атака”, каза Лютви Местан.

Според него от ГЕРБ искат политическа криза, за да не се разкрие наследството, което са оставили. „Страхът на предишните управляващи е, че ще се разкрие политическото покровителство над престъпните схеми”, каза още председателят на движението.