Европейската Народна партия (ЕНП) би трябвало да призове ГЕРБ да участва като опозиция в парламента и да изразява силни позиции по дебатираните проблеми. Такъв призив към евродепутатите, в чиято група влиза партията на Бойко Борисов, отправи лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

След заседание на Изпълнителното бюро на левицата, Станишев припомни как от ЕНП заклеймили българските социалисти през февруари 2010 г., когато след изборите в Албания те не участвали в работата на парламента. „Припомням тази позиция на ЕНП, защото е хубаво да се мери с един аршин. Много се говори за поведението на „Атака”, малко се говори за поведението на ГЕРБ. Те се стараят да дестабилизират Народното събрание”, заяви соцлидерът.

Той прогнозира, че от ЕНП „ще изговорят много несправедливи обвинения” във връзка с предстоящата дискусия за ситуацията в България в ЕП.

По-рано днес от парламентарната група на ЕНП разпространиха писмено становище, осъждащо поведението на Волен Сидеров и депутатите му. Според позицията "предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство не разполага с мнозинство в НС и разчита на услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия "Атака".

Нямаме общо с „Атака” – те подкрепяха ГЕРБ

По темата „Атака” и спорното поведение на нейния лидер социалистът коментира, че правителството има доста ясна разграничителна линия от тази партия. Уверението на Станишев бе провокирано от позицията на лидера на социалистите Ханес Свобода, който призова днес българският кабинет да се разграничи от националистите.

„Атака” няма зам.-председател на парламента. И идеологията на „Атака”, и немалко от проявите на представители на партията, за БСП са неприемливи. Аз казах още през 2005 г., че не можем да направим коалиция с „Атака”. „Атака” има ангажименти към българското общество. От 2009-а до 2011-а г. „Атака” официално подкрепяше правителството на ГЕРБ. Тогава Бойко Борисов не възразяваше партията да участва в управлението. Няма коалиция между БСП и „Атака”, каза Станишев.

И допълни, че не приема поведението на лидера Волен Сидеров по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. „Опитах се да го възпра. Това беше ненужно агресивно поведение. Не възприемам и част от агресивното поведение на някои медии”.

Енергетиката - най-важна

На брифинга Станишев информира още, че очакваме всеки министър да изнесе анализ на сферата, която управлява, „за да се знае истината”. Това било особено важно за положението на енергетиката у нас.

„На 26 февруари, след протестите, на КСНС с консенсус беше приета позицията – необходим е нов модел на ценообразуването в енергетиката. Оттогава нищо не беше направено и проблемът остана неразрешен. Необходима е политическа смелост и ограничаване на много частни интереси. Българската енергетика в момента не изнася ток, а сметките са непоносими. Въпреки натиска на корпоративни интереси и въпреки бойкота на ГЕРБ, в петък бяха приети спешни мерки. Това показва решимост. Очакваме всяка институция и всяка политическа сила да заеме ясна позиция по тази тема”, призова още председателят на Коалиция за България.

Той разясни още, че БСП подкрепя искането на Български лекарски съюз и министъра на здравеопазването за смяна на управителя на НЗОК. „Излезе информация за проблеми с бюджета на НЗОК. До идването на ГЕРБ на власт, управителят на НЗОК се избираше с конкурс. ГЕРБ въведе избора му от НС. Очакваме парламентът да вземе решение по този въпрос”, каза още Сергей Станишев.