България е против ограничаването на правата на гражданите в интернет. Такава ще е позицията на страната ни по време на Съвета на Европейския съюз по външни работи, който ще се състои на 16 март в Брюксел. Заседанието ще е във формат министри на търговията на ЕС и ще разгледа въпроси от общата търговска политика на Съюза.

В Брюксел България все пак ще потвърди волята си за борба с фалшифицирането.

Споразумението за борба с фалшифицирането беше подписано през януари в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и от България. Извън него тогава останаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.

След вълна от протести страната ни реши да спре участието в споразумението и да изчака какво ще решат другите страни в ЕС.

Подписът под документа стана причина и за спречкване между правителството и опозицията. Премиерът Бойко Борисов обвини правителството на Сергей Станишев за присъединяването ни. Борисов заяви, че договарянето на АСТА е започнало още преди 6 години.

От БСП отрекоха да имат вина, като изтъкнаха, че воденето на преговори не означава подписване на документа.

В целия Европейски съюз се наблюдава преобръщане на позициите по въпроса с АСТА и все повече държави се отказват от споразумението.