Бюджетът за 2017 година влиза ударно за разглеждане в 17 комисии на Народното събрание днес.

От рано тази сутрин народните представители започват работа в отделните комисии, където единствена точка е бюджетът на страната за догодина. Комисията по здравеопазване ще гледа допълнително и бюджета на Здравната каса.

Очаква се средствата за догодина да бъдат разгледани от всички комисии до ранния следобед, когато ще започне извънредно заседание на парламента. Спешните мерки се налагат заради сложната политическа ситуация.

Бюджет 2017 вече мина на първо четене през Комисията по бюджет и финанси. Част от акцентите, които се предвиждат в него, включват от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" да се увеличи с един процентен пункт.

Малко по-голям дял от тези пари да се плаща от работодателя, отколкото от работника.

От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст пък се очаква да се повиши до 165 лв.

Днес започват и политически консултации между парламентарните партии, инициирани от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Днес за пръв път след президентските избори на работа в парламента дойде и кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ Пламен Манушев, който загуби на балотажа.  

Според него се върви към формирането на служебен кабинет и разпускане на парламента през януари догодина, когато новият президент ген. Румен Радев встъпи в длъжност.

По думите на Манушев предсрочните избори ще бъдат в края на март.

Той определи предизборната кампания като позитивна и напрегната. Манушев допълни, че не е разочарован от резултата на изборите с аргумента, че така е решил народът.