Бившият правосъден министър и настоящ съдия Антон Станков подкрепи измененията в проекта за нов Наказателен кодекс и предвиди тежки дискусии и обсъждания. В студиото на „Тази сутрин” той защити някой от по-спорните изменения, станали обект на ожесточени публични дискусии и изрази позицията, че проектът не е „минал между капките”.

Министърът на правосъдието в кабинета Симеон Сакскобургготски посочи, че е учуден от оттеглянето на текста от закона, предвиждащ наказания за фотографиране. „Учудих се, че бързо беше оттеглен текста. Член 32 от Конституцията казва подобно нещо, но сега влизаше и записването - прословутите флашки. Една законова разпоредба би защитила обикновения гражданин”, посочи той с уточнението, че не смята че това би попречило на работата на журналистите.

На въпрос за това как тогава да се фотографират публичните личности Станков посочи, че за тях има регламент на европейско ниво – конвенцията за правата на човека, което посочва, че те търпят ограничения в личните си права. В случая с Бисер Миланов, който се опита да възпрепятства това да бъде сниман от репортер на bTV, Станков добави, че може да се счете, че е публична личност в качеството му на представител на движение „Свобода”.

Станков подкрепи и другия по-противоречив текст от новия Наказателен кодекс – отпадането на доживотния затвор без право на замяна. Според него най-тежките отделения по затворите са именно тези с излежаващите подобни присъди и изрази тезата, че този тип наказание е много по-нехуманен. „Новият регламент включва изтърпяване на наказание от 20 г. и след това се предвижда да бъде заменено с друго.

Проблемът всъщност е в обществото и в това дали работи съдебната система, а не в размера на наказанието”, посочи той